Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Πόλεμος στη Λιλιπούπολη: Οι δημιουργοί κατα δισκογραφικής εταιρείας - Πρωτοψάλτη


Αίφνης, η μοναδική Λιλιπούπολη που αποτέλεσε φάρο αναφοράς για τις νεώτερες γενιές, γίνεται πεδίο αντιπαραθέσεων με αφορμή την κυκλοφορία CD με μέρος της σχετικής συναυλίας που δόθηκε πέρυσι με σαρωτική επιτυχία στο Μέγαρο Μουσικής με την Αλκηστη Πρωτοψάλτη.

Οι δημιουργοί, δηλαδή η στιχουργός Μαριανίνα Κριεζή, και οι συνθέτες Νίκος Κυπουργός και Νίκος Χριστοδούλου αντέδρασαν με επιστολές.

Γράφει η Μαριανίνα Κριεζή:

«Θεωρώ τα τραγούδια της Λιλιπούπολης (όπως και κάθε τραγούδι του οποίου είμαι στιχουργός) εξ αδιαιρέτου συνιδιοκτησία μου με τους συνθέτες τους. Ως εκ τούτου, συναίνεσα στην έκδοση του cd «Ένα Ταξίδι στη Λιλιπούπολη» την οποία μου πρότεινε η Άλκηστις Πρωτοψάλτη μόνον αφού η ίδια με διαβεβαίωσε ότι καμιά περίπτωση δεν υπήρχε να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη έκδοση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη και των τεσσάρων συνθετών της Λιλιπούπολης. Ωστόσο, το cd εκδόθηκε παρά την κατηγορηματική άρνηση του Νίκου Κυπουργού και του Νίκου Χριστοδούλου (οι οποίοι, αντίθετα από μένα, είχαν ακούσει τη νέα αυτή εκτέλεση-διασκευή των τραγουδιών μας) να δώσουν στον αρμόδιο της δισκογραφικής εταιρείας Heaven την άδεια που τους ζήτησε. Το γεγονός αυτό είναι για μένα αδιανόητο.
Λυπάμαι ειλικρινά που, καλή τη πίστει, συναίνεσα αρχικά στην έκδοση του cd «Ένα Ταξίδι στη Λιλιπούπολη» βασιζόμενη σε διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν, ενθαρρύνοντας ίσως έτσι, άθελά μου, μια απαράδεκτη πρακτική που έχει ρημάξει τη δισκογραφία. Η αυθαιρεσία της Heaven στην οποία αναφέρομαι δεν αφορά μόνο εμάς, τρεις από τους συνδημιουργούς των τραγουδιών της Λιλιπούπολης. Αφορά όλους τους δημιουργούς που υπερασπίζονται το δικαίωμά τους να κρίνουν και να αποφασίζουν οι ίδιοι ποιές από τις νέες εκτελέσεις-διασκευές των τραγουδιών τους θα αποτυπώνονται και θα κυκλοφορούν σε cd και ποιές όχι. Καιρός δεν είναι πιά να πάψουμε να είμαστε όλοι έρμαια των δισκογραφικών εταιρειών?»

Γράφει ο Νίκος Κυπουργός:
«Με δυσάρεστη έκπληξη πληροφορηθήκαμε από τον Τύπο ότι κυκλοφόρησε πρόσφατα το CD «Ένα ταξίδι στη Λιλιπούπολη», ζωντανή ηχογράφηση από την ομότιτλη παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον περασμένο Δεκέμβριο, με τη συμμετοχή της Άλκηστης Πρωτοψάλτη. Εδώ και μήνες είχαμε εκφράσει με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο την αντίρρησή μας στην έκδοση αυτή: όχι μόνον είχαν αφαιρεθεί επιλεκτικά πολλά τραγούδια, αλλά και σε πολλά άλλα είχαν γίνει αυθαίρετες επεμβάσεις που αλλοιώνουν και υποβαθμίζουν το χαρακτήρα τους. Είχαμε κοινοποιήσει τις αντιρρήσεις μας γραπτά τόσο στον διευθυντή της δισκογραφικής εταιρείας Heaven, όταν μας είχε ζητήσει την άδεια για την έκδοση του δίσκου, όσο και στους καλλιτεχνικούς υπεύθυνους της παραγωγής. Όσο όμως κι αν θεωρούσαμε αυτονόητο ότι θα γίνονταν σεβαστές, τελικά αγνοήθηκαν προκλητικά: το CD κυκλοφόρησε όχι απλώς χωρίς τη συγκατάθεσή μας, αλλά και χωρίς να το γνωρίζουμε. Επιπλέον δε η συναυλία επαναλήφθηκε πριν λίγο καιρό στο Ηρώδειο χωρίς τις απαραίτητες διορθώσεις τις οποίες είχαμε ζητήσει. Οι υπεύθυνοι της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και του Αρσακείου που συμμετέχει με τη χορωδία του, από τους οποίους είχαν αποσιωπηθεί οι διαφωνίες μας, με επιστολή τους προς την δισκογραφική εταιρεία διαχώρισαν τη θέση τους σεβόμενοι τα δικαιώματα των συνδημιουργών. Είναι απαράδεκτο να προσβάλλεται τόσο βάναυσα η ακεραιότητα του έργου μας και μάλιστα από ανθρώπους του χώρου μας. Και είναι κρίμα νέοι ακροατές, και ιδίως παιδιά, να έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τη Λιλιπούπολη μέσα από ένα τέτοιο δίσκο. Eίμαστε υποχρεωμένοι, μην μπορώντας να αποδεχθούμε με τη σιωπή μας το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, να διαχωρίσουμε τη θέση μας δημόσια και να καταφύγουμε στη δικαιοσύνη. Νίκος Κυπουργός – Νίκος Χριστοδούλου 30 Οκτωβρίου 2013 »



Πηγή:  | iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...