Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Ξεχωριστό «ρεμπέτικο» από τον Vinicio Capossela

Στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο


Ιδιαίτερος, απρόβλεπτος και αυθόρμητος, ο ιταλός τραγουδοποιός - performer, με το μεσογειακό ταμπεραμέντο και τις αμερικάνικες «αδυναμίες», αλλά και τα πολλά «παρατσούκλια», υπόσχεται μία ξεχωριστή «ελληνική» βραδιά. Ως επικεφαλής μιας ιταλοελληνικής μπάντας, ο Vinicio Capossela, με τη συντροφιά της Δήμητρας Γαλάνη, του Θανάση Παπακωνσταντίνου και του Χαΐνη  Δ. Αποστολάκη, θα παρουσιάσει με τον μοναδικό του τρόπο την πολυμορφική μουσική του, στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου, στις 21.30 το βράδυ.


Στη συναυλία θα συμπράξει, επίσης, με αξιόλογους μουσικούς, που συμμετείχαν και στην ηχογράφηση του δίσκου του 2012, «Rebetiko Gymnastas», που έγινε αναλογικά στο θρυλικό Sierra Studios στην Αθήνα και αποτελεί έναν χαιρετισμό του Capossela προς την Ελλάδα, αφού ο ίδιος δηλώνει «Έλληνας» («sulla crisi siammo tutti greci). Μάλιστα η νέα του ταινία - ντοκιμαντέρ «Indebito», η οποία παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία  στο φετινό Φεστιβάλ του Λοκάρνο, αφηγείται την ελληνική επικαιρότητα, βαδίζοντας στα χνάρια του ρεμπέτικου, στα λόγια και τη μουσική της ελληνικής εξέγερσης.

«Ανοιχτή» μουσική, χωρίς περιορισμούς

Τον έχουν χαρακτηρίσει «το μεγαλύτερο μυστικό της Ιταλίας», «τον πιο ενδιαφέροντα μουσικό ταξιδιώτη της Ιταλίας», όμως το πιο γνωστό «παρατσούκλι» του είναι «ο Tom Waits της Ιταλίας». Κάτι που ο Vinicio Capossela δεν αντικρούει, αφού έχει συνεργαστεί και με τον αμερικάνο κιθαρίστα του Tom Waits, τον Marc Ribot, στο πλατινένιο άλμπουμ του, «Ovunque Proteggi», όπου αναδεικνύεται η πολυμορφία της μουσικής του.


Γεννήθηκε στη Γερμανία, αλλά σε μικρή ηλικία επέστρεψε στη γη των γονιών του. Μεγάλωσε με τόσα διαφορετικά ακούσματα, που έγιναν επιρροές για τις πρώτες συνθέσεις του. Ήταν μία επιστροφή στις ρίζες του, ένα ταξίδι προς τα πίσω, στην ιταλική παραδοσιακή μουσική. Όμως, με στοιχεία από την αμερικάνικη υποκουλτούρα και τους μύθους του «δρόμου» (Jack Kerouac, Charles Bukowski και Tom Waits), αλλά και από τον ιταλικό εξωτισμό που ενσαρκώνεται από τον θρυλικό Lοuis Prima στις ΗΠΑ ή τον Renato Carosone στην Ιταλία.

Στις συναυλίες του, παρουσιάζει πάντα έντονα τα στοιχεία του ροκ και της θεατρικής ερμηνείας. Κατά τη διάρκεια της σχεδόν 24άχρονης καριέρας του, η μουσική του έσπασε τους γεωγραφικούς περιορισμούς και «ανοίχτηκε» και προς άλλες πατρίδες, κουλτούρες, χώρες, όπου ζούνε δαίμονες, χαμένες ψυχές, ηττημένοι. Φλερτάρισε με την ιταλική λαϊκή μουσική, το αμερικάνικο φολκ, το ευρωπαϊκό burlesque, το αργεντίνικο tango, τη μόρνα και, πρόσφατα, το ρεμπέτικο.

Πληροφορίες
Γυάλινο Μουσικό Θέατρο: λεωφ. Συγγρού 143 - Ν. Σμύρνη, τηλ.: 210 9315600. Τιμές εισιτηρίων: προπώληση: 15 ευρώ, πόρτα: 18 ευρώ, VIP: 25 ευρώ. Προπώληση: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου), καταστήματα Public, τηλεφωνικά: 210 7234567, ηλεκτρονικά: ticketservices.gr και i-ticket.gr.
naftemporiki.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...