Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Εξήντα χρόνια γιορτάζουν οι «Φίλοι της Μουσικής»

Με συναυλίες του διεθνούς φήμης βιολονίστα Λεωνίδα Καβάκου, του συγκοροτήματος «L’Arpeggiata» και ένα ξεχωριστό masterclass γιορτάζει φέτος ο Σύλλογος


Εξήντα χρόνια παρουσίας στον χώρο της μουσικής και του πολιτισμού συμπληρώνονται φέτος για τον Σύλλογο των «Φίλων της Μουσικής» που ιδρύθηκε το 1953 από τη λυρική τραγουδίστρια Αλεξάνδρα Τριάντη, τον Λάμπρο Ευταξία και τον εκδότη Χρήστο Λαμπράκη. 

Με αφορμή τα 60ά γενέθλια του συλλόγου εκδόθηκε το λεύκωμα «Μουσικήν ποίει και εργάζου – Εξήντα χρόνια μουσικής παιδείας και πολιτισμού» μέσα από το οποίο ξετυλίγονται άγνωστες στους πολλούς λεπτομέρειες και εξιστορούνται οι πολύχρονες προσπάθειες των «Φίλων της Μουσικής» για την ανέγερση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, που υπήρξε ο πρώτος και βασικός σκοπός του συλλόγου.

Επίσης, περιλαμβάνεται εικονογραφημένη η ιστορία δράσεων των «Φίλων της Μουσικής» και μεταξύ άλλων, η ίδρυση και λειτουργία της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» και η ίδρυση και λειτουργία της Καμεράτα – Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής.

«Η περιπέτεια του Μεγάρου Μουσικής αντανακλά με ακρίβεια την ελληνική πραγματικότητα. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που από το 1956, που παραχωρήθηκε το οικόπεδο, το Μέγαρο άρχισε να λειτουργεί μόνιμα το 1991. Αυτό και μόνο αρκεί για να καταλάβουμε τι συνέβη όλα αυτά τα χρόνια» σημείωσε κατά την παρουσίαση του λευκώματος ο δημοσιογράφος Γιάννης Καρτάλης.

«Το Μέγαρο Μουσικής περνά στις μέρες μας δύσκολες στιγμές. Δεν ξέρω πόσο παρήγορο είναι το γεγονός ότι ταυτόχρονα υποφέρουν και άλλοι πολιτιστικοί οργανισμοί. Ξέρω, όμως, καλά πως όλοι μαζί συσπειρωμένοι θα παρακάμψουμε τελικά τους σκοπέλους των περιστάσεων, θα προασπίσουμε τις επάλξεις μας, θα αντέξουμε. Το αντικείμενο άλλωστε που αγωνιζόμαστε να περισώσουμε μπορεί άφοβα να χαρακτηριστεί ως το μόνο ουσιαστικά εξαγώγιμο είδος της νεοελληνικής παραγωγής, το μόνο θα έλεγα με υπολογίσιμη την ανταλλακτική του αξία στο εξωτερικό, από ότι παράγει ο τόπος μας. Ένας τόπος που έχει αντέξει σε χειρότερες στιγμές, που έμαθε να αγωνίζεται για τα όσια και ιερά του και θα συμβάλει δυναμικά εντέλει για να αναθεωρήσει τη στάση της και η ίδια η πολιτεία» είπε ο Άγγελος Δεληβοριάς.

Στο πλαίσιο της επετειακής γιορτής, οι «Φίλοι της Μουσικής» διοργανώνουν μία μεγάλη συναυλία με τον Λεωνίδα Καβάκο. Ο διεθνούς φήμης βιολονίστας θα ανέβει στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών  στις 25 Νοεμβρίου, όπου θα ερμηνεύσει το κοντσέρτο για βιολί του J. Brahms, σε σύμπραξη με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Βασίλη Χριστόπουλου.

Επίσης, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΠΕΠ Αττική – ΕΣΠΑ 2007 -2013, ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής συμμετέχει φέτος στον εορτασμό του έτους Καβάφη, στο πλαίσιο του οποίου θα παρουσιαστούν στο Μέγαρο Μουσικής, μία συναυλία με το συγκρότημα μουσικής μπαρόκ L’Arpeggiata στις 29 Νοεμβρίου, ένα Masterclass με ελεύθερη είσοδο για το κοινό που θα παρουσιάσει η L’ Arpeggiata και η Christina Pluhar στις 27 και 28 Νοεμβρίου και μία Έκθεση για την εκδοτική δραστηριότητα στα χρόνια του Καβάφη, που θα φιλοξενηθεί στον Πολυχώρο του συλλόγου από τις 6 έως τις 29 Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...