Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

«Χρώματα» χορού στο Διδυμότειχο

A Belly Dancer in Marrakech (Morocco)Image via Wikipedia«Χρώματα» χορού πλημμυρίζουν το Διδυμότειχο. Οι χοροί της Ηπείρου συναντιούνται με την χαβανέζικη χούλα , οι μακεδονίτικοι με το χορό της κοιλιάς, το αργεντίνικο τάνγκο με το ζεϊμπέκικο (όπως το χορεύουν στη Τουρκία) και οι χοροί της Ινδίας με τους παραδοσιακούς χορούς της Γκάμπια.
Όλα αυτά συμβαίνουν στο πλαίσιο των παραστάσεων που περιλαμβάνονται στο 31ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Έρευνα του Χορού με θέμα «Προσέγγιση των πολιτισμών», οι εργασίες του οποίου πραγματοποιούνται στο Διδυμότειχο. Πρόκειται για μία διοργάνωση του Τμήματος Διδυμοτείχου του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού (CID) σε συνεργασία με το CID-UNESCO. «Πρόκειται για το μεγαλύτερο γεγονός στο χώρο της μελέτης του χορού. Στο συνέδριο προσεγγίζονται όλες οι μορφές του χορού μέσα από επιστημονικές ανακοινώσεις, παραστάσεις , εκθέσεις κεντημάτων , βιβλίων , και ζωγραφικής» επισημαίνει ο πρόεδρος του Τμήματος Διδυμοτείχου του CID, Ζήσης Καραϊσαλίδης, τονίζοντας ότι στη φετινή διοργάνωση μετέχουν σύνεδροι από 25 κράτη ανάμεσα στα οποία χώρες της Αφρικής, της Ασίας, των Βαλκανίων και της Ευρώπης.
Η θεραπευτική κίνηση του χορού, η κίνηση και η αναπνοή στη ροή του χορού, και το γυναικείο σώμα στο χορό είναι τα θέματα που προσεγγίζουν στο πλαίσιο του συνεδρίου τρεις εκπαιδεύτριες από την Τουρκία , η Οζλέμ Λαλέ Καλελί, η Μπερίλ Γιαρντιμτζί και η Σίνθια Μαντάνσκι. Στο χορό και την σωματική υγεία των ατόμων της τρίτης ηλικίας είναι αφιερωμένη η μελέτη που παρουσιάζουν η Βασιλική Τυροβολά, η Μαρία Κουτσούμπα και η Δήμητρα Γρατσιούνη.
Από την άλλη μια γεύση από τις αποκριές στην Κιουτάχειας δίνει το έθιμο «Χαϊτάδες και κατιντζίκια» που παρουσιάζει η Σοφία Καραγαβριηλίδου ενώ οι αντικριστοί χοροί της Καπαδοκίας, «ζωντανεύουν» μέσα από την παρουσίαση του Βασίλειου Φαρασόπουλου και της Ελισάβετ Χριστέα.
Όσοι μετέχουν στα ημίωρα μαθήματα που διεξάγονται στο πλαίσιο του συνεδρίου έχουν τη δυνατότητα να διδαχτούν μεταξύ άλλων από κίνηση και μπαλέτο έως χορούς από τη Βόρεια Θράκη (τραμπανιστό , τρεμουλιαστό, κυνηγητό, μπογδάνο), τη Ρόδο (ροδίτικο, πηδηχτό, σούστα Ρόδου, Κάτο Αρχαγγέλου Ρόδου) , αλλά και ζεϊμπέκικο, όπως το χορεύουν στην περιοχή της Σμύρνης, και φολκλορικούς χορούς της Γκάμπια και της Νιγηρίας.
Στο πλαίσιο των παραστάσεων «σμίγουν» οι χοροί της Μακεδονίας με εκείνους της Βουλγαρίας, το belly dance με τους χορούς της Ινδίας , της Γκάμπια, και της Αλγερίας, το αργεντίνικο τάνγκο με το σόλο ζεϊμπέκικο και ο Ποντιακός Πυρίχειος με τους χορούς της Βουλγαρίας.
Το επιστημονικό τμήμα του συνεδρίου διεξάγεται στο Δημοτικό Αμφιθέατρου Διδυμοτείχου, ενώ τα μαθήματα και οι παραστάσεις στο 1ο Γυμνάσιο και στο 3ο Δημοτικό.
Οι εκθέσεις παραδοσιακών κεντημάτων , ζωγραφικής με θέμα το ζεϊμπέκικο , βιβλίων και CD χορού, και CD με παραδοσιακή Θρακιώτικη μουσική φιλοξενούνται στο Πνευματικό Κέντρο του ναού της Παναγίας της Ελευθερώτριας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...