Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Το Πικ Νικ του Θεόφραστου Σακελαρίδη από την Καμεράτα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μετά την μεγάλη επιτυχία του Βαφτιστικού, η Καμεράτα , Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής και ο καλλιτεχνικός της διευθυντής Γιώργος Πέτρου, ανανεώνουν το ραντεβού τους με την ελληνική οπερέτα και σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη Στάθη Λιβαθινό παρουσιάζουν στο Μέγαρο Μουσικής, Το Πικ Νικ, του Θεόφραστου Σακελλαρίδη.


Με τη σύμπραξη ενός πολυπρόσωπου επιτελείου πρωταγωνιστών – λυρικών τραγουδιστών και ηθοποιών-, αλλά και μεγάλα ονόματα της εγχώριας καλλιτεχνικής σκηνής να υπογράφουν την παραγωγή, Το Πικ Νικ αποτελεί μια εντυπωσιακή, κεφάτη παράσταση που φιλοδοξεί να παρασύρει το αθηναϊκό κοινό στο πιο... τρελό πάρτι της πόλης!


Ενταγμένο στο πλαίσιο του κύκλου Όπερα και Οπερέτα Το Πικ Νικ, ανεβαίνει σε συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της Καμεράτα, Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, για 12 συνολικά παραστάσεις σκηνή της Αίθουσας Αλεξάνδρας Τριάντη, από την Τετάρτη 19 έως και την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης είναι της Ελένης Μανωλοπούλου, η χορογραφία – κινησιολογία της Έρσης Πήττα, οι φωτισμοί του Αλέκου Αναστασίου, η δραματουργική επεξεργασία της Έλσας Ανδριανού και η μουσική προετοιμασία των Δημήτρη Γιάκα και Μιχάλη Παπαπέτρου. Υπεύθυνος για την επιμέλεια και αποκατάσταση του μουσικού κειμένου, είναι ο Γιάννης Τσελίκας από το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής.

Τους ρόλους της παράστασης του Πικ-νικ ερμηνεύουν κορυφαίοι λυρικοί τραγουδιστές και ηθοποιοί: τη Λόλα υποδύεται η σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη, τη Νίνα, η μέτζο σοπράνο Ειρήνη Καράγιαννη, τον Βερδελή ο Δημήτρης Ναλμπάντης αλλά και ο Χρήστος Κεχρής στη β' διανομή (22 & 23/2 απογ.), τον Αργυρό ο βαρύτονος Χάρης Ανδριανός,  την κυρία Φραμπαλά η Λυδία Αγγελοπούλου , τον Φραμπαλά ο Κωστής Ρασιδάκις, τον Μπρόουντ, ο Δημήτρης Ήμελλος, την Ευανθία η Άννα Κουτσφτίκη, τον Πλούταρχο ο Στέλιος Ιακωβίδης, την Μπερλιναρή η Δανάη Σαριδάκη, την Όλια η Ινές Ζήκου, τη Φιφή η Δέσποινα Σκαρλάτου, τη Λίλη η Σοφία Καψούρου, ενώ τους ρόλους Πανάγο και Ζουμερό ερμηνεύουν ο Χρήστος Κεχρής (διανομή α΄), και ο Βαγγέλης Αγγελάκης (διανομή β'- 22 & 23/2 απογ.). Συμπράττει η Χορωδία των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων σε διδασκαλία Σταύρου Μπερή.

Την Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής διευθύνει ο Γιώργος Πέτρου και ο Αναστάσιος Συμεωνίδης (20 βρ. & 22,23 απογ.)

Το Πικ Νικ, η οπερέτα σε τρεις πράξεις του Θεόφραστου Σακελλαρίδη παρουσιάστηκε στο Θέατρο “Πανελλήνιον” το 1915 σημειώνοντας τεράστια επιτυχία. Το λιμπρέτο του Νικόλαου Λάσκαρη αναφέρεται σε μία σειρά από ξεκαρδιστικές περιπέτειες και παρεξηγήσεις που λαμβάνουν χώρα κατά της διάρκεια ενός γαμήλιου πικ-νικ, ή “δείπνο εκ συμβολής” κατά το ελληνικότερο, που διοργανώνει ο νικητής του λαχείου “υπέρ της αποξήρανσης της Μεσογείου”, με αφορμή τους αρραβώνες της κόρης του. Τόσο η  ευφάνταστη πλοκή της οπερέτας, σε συνδυασμό με τις υπέροχες μελωδίες του Σακελλαρίδη μεταξύ αυτών και το αγαπημένο βαλς “Σφίξε με” σκιαγραφούν γοητευτικά την Αθήνα του 20'.

Ο Γεράσιμος Φραμπαλάς, που μόλις κέρδισε τον πρώτο αριθμό του λαχείου, διοργανώνει ένα πικ νικ για τους αρραβώνες της κόρης του Λόλας με τον Νικόλαο Βερδελή. Το πικ νικ θα  γίνει στο περιβόλι που δανείζεται ο Βερδελής από τον φίλο του Ιωάννη Αργυρό, ενώ τα πεθερικά του πιστεύουν ότι ανήκει στον ίδιο. Εξ αιτίας μιας παρεξήγησης ως προς τη μέρα διοργάνωσης του πικ νικ, όταν η οικογένεια Φραμπαλά καταφθάνει με συγγενείς και φίλους στο περιβόλι, θα βρουν εκεί την ερωμένη του Αργυρού, τη Νίνα, μαζί με τις φίλες της. Οι δυο διαφορετικοί κόσμοι - των καθωσπρέπει οικογενειών και των ελαφρών κοριτσιών- θα συναντηθούν, οπότε οι παρεξηγήσεις και τα απρόοπτα απειλούν να τινάξουν στον αέρα το περίφημο πικ νικ, καθώς και την οικογενειακή γαλήνη της οικογένειας Φραμπαλά.

Με τη εξαιρετική ματιά του Στάθη Λιβαθινού στην πρώτη του σκηνοθετική εμφάνιση στο λυρικό θέατρο, αλλά και η ερμηνεία της πολυβραβευμένης Καμεράτα στις υπέροχες μελωδίες του έργου, η νέα παραγωγή του  Πικ-Νικ μας μεταφέρει στην εποχή της Αθηναϊκής belle epoque, όπου το κυνήγι της τύχης, η ψευδαίσθηση της ευτυχίας και η ελπίδα μιας ανέφελης ζωής κινούν ένα ολόκληρο σύμπαν χαρούμενης αθωότητας και παιδικής αφέλειας που, μέσα στους δύσκολους καιρούς της κρίσης, μοιάζει σαν αντεστραμμένο κάτοπτρο του κόσμου μας· ένα κάτοπτρο παραμορφωτικό, όσο και αποκαλυπτικό. Φαρσικές καταστάσεις και απίθανες παρεξηγήσεις, ερωτικές περιπλοκές και αναπάντεχες ανατροπές, όλα εκτυλίσσονται σ’ ένα πραγματικό «κήπο των απολαύσεων» στη «μαγευτική Κολοκυνθού» των αρχών του 20ου αιώνα. Ιλαρή διάθεση και γλυκιά μελαγχολία, μα πάνω απ’ όλα, η μουσική πανδαισία του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, αναδεικνύονται σε μια σύγχρονη παράσταση που αναδεικνύει τον νοσταλγικό κόσμο μιας από τις ωραιότερες ελληνικές οπερέτες.

Πληροφορίες
Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Αθήνα

Ημερομηνία: Καθημερινά  έως και τις 28 Φεβρουαρίου, ώρα 20.00

Τιμές εισιτηρίων: 11 - 20 – 28 - 40 € (Διακεκριμένη Ζώνη)
Ειδικές τιμές: 6,5 € (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, Α.Μ.Ε.Α.), 8,50 € (65+, πολύτεκνοι)

Πληροφορίες: Τηλ.: 210 72.82.333
www.megaron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...