Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

27 Δεκεμβρίου: Η Καμεράτα ερμηνεύει Μότσαρτ

 

Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Η Καμεράτα γιορτάζει τα Χριστούγεννα με δύο από τα πιο αγαπημένα αριστουργήματα του Μότσαρτ: τη Συμφωνία σε ντο μείζονα, αρ 41 και τη Λειτουργία σε ντο ελάσσονα.


Ο Μότσαρτ ολοκλήρωσε τη Συμφωνία σε ντο μείζονα, αρ 41, στις 10 Αυγούστου 1788. Το έργο, που έμεινε γνωστό με την επωνυμία «του Διός», χαρακτηρίστηκε από τον Sir George Grove ως το σημαντικότερο συμφωνικό έργο πριν από τη Γαλλική Επανάσταση. Πρόκειται για την τελευταία συμφωνία του συνθέτη και είναι πολύ πιθανό να μην παίχτηκε ποτέ όσο ο Μότσαρτ ήταν στη ζωή. Η Συμφωνία «του Διός» είναι ένα από τα πιο λαμπερά και αισιόδοξα έργα του συνθέτη, με μια ιδιαίτερα «εορταστική» διάθεση. Πίσω όμως από τον ανέφελο και χαρούμενο χαρακτήρα κρύβεται μια τέχνη άνευ προηγουμένου και μια τεχνική δοσμένη από τον Θεό.

H Λειτουργία σε ντο ελάσσονα παρέμεινε για άγνωστους λόγους ημιτελής. Έχουν γίνει κατά καιρούς διάφορες προσπάθειες για τη συμπλήρωση των μερών που λείπουν. Για την παρουσίασή της στη Στέγη, η Καμεράτα θα παρουσιάσει μόνο τα μέρη που συνέθεσε ο ίδιος ο Μότσαρτ, χωρίς καμία περαιτέρω προσθήκη, ακριβώς όπως παρουσιάστηκαν (σύμφωνα με το σωζόμενο υλικό ορχήστρας) στις 26 Οκτωβρίου 1783, στο Ζάλτσμπουργκ.

Τα κλασικά όργανα εποχής της Καμεράτα και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της, Γιώργος Πέτρου, με συνεργάτες τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων και ένα επιτελείο κορυφαίων σολίστ, θα μας ταξιδέψουν το κοινό στους αυθεντικούς ήχους του 18ου αιώνα. Διευθύνει ο Γιώργος Πέτρου. Την χορωδία διευθύνει ο Σταύρος Μπερής. Συμμετέχουν η σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη, σοπράνο, η μετζο-σοπράνο Μαίρη-Έλεν Νέζη, ο τενόρος Χρήστος Κεχρής, και ο μπάσος Πέτρος Μαγουλάς.

Ώρα: 20.30, Κεντρική Σκηνή, Τιμή: 15, 18 και 28  ευρώ. Μειωμένο: 10, 12 και 15 ευρώ.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...