Σάββατο, 9 Ιουλίου 2011

Απεβίωσε ο κιθαρίστας του Buena Vista Social Club

Buena Vista Social Club (I)Image by El Humilde Fotero del Pánico via Flickr
 Ο Μανουέλ Γκαλμπάν, κιθαρίστας του κουβανέζικου μουσικού συγκροτήματος Buena Vista Social Club, πρώην μέλος του κουαρτέτου Los Zafiros, απεβίωσε στην Αβάνα την Πέμπτη, σε ηλικία 80 ετών, μετέδωσαν εγχώρια ΜΜΕ χωρίς να διευκρινίσουν τα αίτια του θανάτου του.
Ο θάνατος του κιθαρίστα αποτελεί «μια μεγάλη απώλεια, όχι μόνο για την κουβανέζικη μουσική, αλλά και για τον πολιτισμό μας γενικά», σχολίασε η δημόσια τηλεόραση.
Γεννημένος την 14η Ιανουαρίου στη Χιμπάρα, στην επαρχία Ολγκίν, στο νότιο τμήμα της νήσου, ο Γκαλμπάν έγινε γνωστός ως μουσικός στην Αβάνα το 1956, αποτελώντας ηγετική μορφή του κουαρτέτου Λος Σαφίρος, από το 1962 ως το 1972. Το 1974 ίδρυσε το συγκρότημα Batey. Συμμετείχε αρκετά χρόνια αργότερα στο συγκρότημα Vieja Trova Santiguera, πριν από τη συνάντησή του το 1996 με τον Αμερικανό κιθαρίστα Ράι Κούντερ.
Συμμετείχε στο Buena Vista Social Club στο πλευρό του Κομπάι Σεγούνδο, του Ιμπραήμ Φερέρ, του Ρούμπεν Γκονσάλες, της Ομάρα Πορτουόντο και του Ορλάντο «Κατσαΐτο» Λόπες, που είχε τεράστια επιτυχία, όπως και η ομώνυμη ταινία του Γερμανού σκηνοθέτη Βιμ Βέντερς. Ο Γκαλμπάν συνέχισε να συνεργάζεται με τον Κούντερ, με τον οποίο έβγαλαν το 2011 τον δίσκο Mambo Sinuendo, που κέρδισε το βραβείο Grammy Latino το 2003.

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...