Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Manesis - Polyzogopoulos - Gyftakis Jazz Trio στο Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη

Στις 20 Αυγούστου 2013 το ταξίδι συνεχίζεται με το Manesis /Polyzogopoulos/ Gyftakis jazz trio, όπου δύο από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής τζαζ σκηνής, με πολύχρονες σπουδές και οι δύο στο Κονσερβατόριο του Άμστερνταμ και πολλές εμφανίσεις σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα, ο πιανίστας Σπύρος Μάνεσης και ο τρομπετίστας Ανδρέας Πολυζωγόπουλος, συμπράττουν μελωδικά με τον ανερχόμενο, νεότατο και εξαιρετικά ταλαντούχο κοντραμπασίστα Αρίωνα Γυφτάκη, σε μια μοναδική συναυλία στο Μέγαρο Γκύζη.

Στη συναυλία αυτή θα ακουστούν πρωτότυπες συνθέσεις των μελών του τρίο, μερικές από τις οποίες προέρχονται από τους πρόσφατους δίσκους του Σπύρου Μάνεση ("Undelivered") και του Ανδρέα Πολυζωγόπουλου ("Perfumed Dreams"), καθώς και ιδιαίτερες προσεγγίσεις σε θέματα από το παραδοσιακό ρεπερτόριο της jazz αλλά και τις σύγχρονες τάσεις της.

Σπύρος Μάνεσης, πιάνο
Ανδρέας Πολυζωγόπουλος, τρομπέτα
Αρίωνας Γυφτάκης, κοντραμπάσο

   
Σπύρος Μάνεσης, πιάνο
Ο πιανίστας Σπύρος Μάνεσης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Σπούδασε στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, τζαζ πιάνο στο Ωδείο Athenaeum με καθηγητές τους Γιώργο Κοντραφούρη και Σύλβιο Σύρρο και κλασικό πιάνο με την Μαριάννα Αϊβάζοβα. Συνέχισε τις σπουδές του στο Κονσερβατόριο του Άμστερνταμ, με καθηγητές τους Karel Boehlee, Hans Vroomans, Kriss Goessens, Rob van Bavel και Harmen Fraanje (MA in jazz piano performance).

Έχει περιοδεύσει με πολλά projects σε χώρες όπως η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ολλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Πορτογαλία, η Λετονία, η Λιθουανία, οι ΗΠΑ και η Κίνα. Έχει συνεργαστεί και ηχογραφήσει με μια πληθώρα εξαιρετικών μουσικών, όπως οι Dean Bowman, Olivier Gatto, Laurent Maur, Gilad Hekselman, JD Walter, Marc Abrams, Bodek Janke, Max Pollak, Heather Cornell, Joao Firmino, Joana Espadinha, Rui Pereira, Pablo Reyes, Christine Corvisier, Σαβίνα Γιαννάτου , Χρήστος Ραφαηλίδης, Πέτρος Κλαμπάνης, Γιάννης Παπαναστασίου, Ανδρέας Πολυζωγόπουλος και πολλοί ακόμη.

Από το 2010 έχει το δικό του τρίο με τους Joao Hasselberg και Kaspars Kurdeko, με το οποίο έχουν ηχογραφήσει για την πορτογαλική εταιρεία JACC Records το άλμπουμ "Undelivered", που απέσπασε εξαιρετικές κριτικές. Επίσης έχει ηχογραφήσει διασκευές του για σόλο πιάνο τραγουδιών της Λένας Πλάτωνος , γεγονός που αποτέλεσε το θέμα της έρευνας που πραγματοποίησε στο Master του.

O Σπύρος Μάνεσης διδάσκει τζαζ πιάνο στα ωδεία Athenaeum και Μουσικής Πράξης και είναι εξωτερικός συνεργάτης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Ανδρέας Πολυζωγόπουλος, τρομπέτα
Ο Ανδρέας Πολυζωγόπουλος γεννήθηκε το Δεκέμβρη του 1981 και μεγάλωσε στο Σαμικό, ένα μικρό χωριό του Νομού Ηλείας. Εκεί είχε την πρώτη του επαφή με τη μουσική ξεκινώντας να παίζει κιθάρα. Στα δεκάξι του μετακομίζει στην Αθήνα, όπου συμμετέχει στα πρώτα ροκ και μπλουζ γκρουπ και σύντομα ανακαλύπτει τη τζαζ.
Σπουδάζει τζαζ κιθάρα με το Γιώτη Σαμαρά στο ωδείο "Φίλιππος Νάκας" και αποφοιτεί το 2002, ενώ δυο χρόνια πριν ξεκινά να παίζει τρομπέτα.

Τον Οκτώβρη του 2002 μετακομίζει στην Ολλανδία και σπουδάζει στο κονσερβατόριο του Άμστερνταμ. Παράλληλα παρακολουθεί μαθήματα (μεταξύ άλλων) με τους Markus Stockhausen και Angelo Verploegen και σεμινάρια με τον Paolo Fresu στη Σαρδηνία. Σπουδάζοντας στο Άμστερνταμ συμμετέχει σε διάφορα "πολυεθνικά" γκρουπ και το 2006 δημιουργεί το Poly Quartet, ένα γκρουπ με το οποίο παρουσιάζει για πρώτη φορά τις συνθέσεις του. Το 2008 ηχογραφούν το CD "Perfumed Dreams" και κερδίζουν την πρώτη θέση στο διαγωνισμό Motives for Jazz στο Βέλγιο. Την ίδια χρονιά αποφοιτεί από το κονσερβατόριο του Άμστερνταμ και επιστρέφει στην Ελλάδα.

Έχει συνεργαστεί με τους Tore Brunborg, Markus Stockhausen, Michel Portal, Tony Lakatos, Gunter baby Sommer, Anne Paceo, Tony Tixier, Kaimaki, Mode Plagal, Σαβίνα Γιαννάτου, Νίκο Σιδηροκαστρίτη, Κώστα Θεοδώρου, Γιώργο Τρανταλίδη, Haig Yazdjan, David Lynch, Bαγγέλη Κατσούλη, Τάκη Μπαρμπέρη, Θανάση Παπακωνσταντίνου κ.α.
Επίσης έχει συμμετάσχει σε πολλές ηχογραφήσεις διαφορετικών στυλ. Το 2010 ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής ορχήστρας τζαζ νέων.

Από το 2011 ζει και εργάζεται μεταξύ Παρισιού και Αθήνας.

Αρίωνας Γυφτάκης, κοντραμπάσο
Γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1995. Ξεκίνησε μαθήματα βιολιού στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας και συνέχισε με μαθήματα ηλεκτρικού μπάσου με τον Νίκο Τσότρα και τον Χάρη Χαραλάμπους. Το ενδιαφέρον του για την jazz μουσική τον οδήγησε στο κοντραμπάσο και έτσι ξεκίνησε το 2009 να μαθητεύει δίπλα στον Σύλβιο Σύρρο jazz αυτοσχεδιασμό, αρμονία της jazz και ατελιέ. Από το 2011 μαθητεύει κλασικό κοντραμπάσο με τον Τάκη Καπογιάννη στο Ορφείο Ωδείο.

Έχει συνεργαστεί με τους Σπύρο Μάνεση, Ανδρέα Πολυζωγόπουλο, Γιώργο Κοντραφούρη, Χρήστο Ραφαηλίδη, Αναστάση Γούλιαρη, Γιώργο Μικρό, Γιάννη Παπαναστασίου, Κώστα Γιαξόγλου.
Πληροφορίες
Τοποθεσία: Μέγαρο Γκύζ, Σαντορίνη
Ημερομηνία: 20 Αυγούστου 2013, στις 21.00
Είσοδος ελεύθερη
Πληροφορίες: www.megarogyzi.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...