Το Fix Factory of Sound με ιδιαίτερη χαρά και τιμή υποδέχεται τον Ψαραντώνη. Ο θρύλος της κριτικής μουσικής επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη για μία συγκλονιστική συναυλιακή εμπειρία το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014.
Με την επιβλητική του παρουσία στη σκηνή, με τις κραυγές, τους ψιθύρους και τους βρυχηθμούς της λύρας και της φωνής του, ο Ψαραντώνης καθηλώνει και συνεπαίρνει το κοινό του σε μια θρησκευτική μυσταγωγία. Οι ζωντανές εμφανίσεις του Πανάρχαιου Νέου είναι κάτι ανεπανάληπτο, ειδικά για εκείνους που τον βλέπουν πρώτη φορά. Το δέος που προκαλεί είναι τόσο μεγάλο που , ανά στιγμές, ξεχνάς να αναπνεύσεις. Σε κάθε συναυλία του “κεντάει” διαφορετικά. Οι περίφημοι δε αυτοσχεδιασμοί του μπορούν να συγκριθούν μόνο με τις μεγάλες στιγμές της τζαζ.
Ο Ψαραντώνης, μαζί τον Νεκτάριο Κοντογιάννη στο λαούτο και τον Λάμπη Ξυλούρη στο ούτι, θα παίξει την μουσική που του έμαθαν οι Θεοί στο νέο συναυλιακό χώρο της Θεσσαλονίκης, Fix Factory of Sound το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014.
Τιμή εισιτηρίου 9€, Φοιτητών και ανέργων 6€
Τηλέφωνο κρατήσεων και πληροφοριών: 2310504014, 2310500670
Είπαν για τον Ψαραντώνη:
Είναι “το ζωντανό πνεύμα του Διόνυσου που αναπνέει, εργάζεται, εκφραζεται και κυκλοφορεί στη σύγχρονη ψευδοχριστιανοχτυπημένη Ελλάδα”, Γιάννης Αγγελάκας.
“Λύρα Ευλογημένη”, Nick Cave
O «Τζίμι Χέντριξ της ελληνικής λύρας» για το World Music Institute
“O Ψαραντώνης είναι ένα προϊστορικό θεριό κρυμμένο σε μια σπηλιά της Κρήτης… Τσακισμένη ερμηνεία, βαθιές ανάσες και η μουσική που παρεμβαίνει διακριτικά… O Ψαραντώνης δεν είναι αυτού του κόσμου, τα blues του σκίζουν την καρδιά”, Μάκης Μηλάτος
“Έντονη εμπειρία, την οποία δεν μπορείς να παρακολουθήσεις μέχρι τέλους. Πολλές φορές νιώθεις ότι θα κόψει τη χορδή-ζωή στη μέση. Ο Ψαραντώνης συμμετέχει με σύγκορμη συγκίνηση σε κάθε μουσική και λεκτική φράση”.Avopolis
BIΟΓΡΑΦΙΚΟ
Στο σκληρό τοπίο των θρυλικών Ανωγείων της Κρήτης, που έγινε ακόμη πιο σκληρό και πιο γυμνό από τις φωτιές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ήρθε στον κόσμο ο Αντώνης Ξυλούρης – Ψαραντώνης, που έμελλε να γίνει ένας ζωντανός θρύλος της μουσικής, εμπλουτίζοντας την κρητική, τη μεσογειακή και την ευρωπαϊκή μουσική με ήχους ανεπανάληπτους, με μουσικές εξαίσιες και ερμηνείες απαρομοίαστες και μοναδικές.
Ο πρώτος του δίσκος κυκλοφόρησε το 1973, ενώ από το 1980 τον ανακαλύπτουν οι ξένοι, οπότε και αρχίζουν οι απανωτές προσκλήσεις σε σημαντικά φεστιβάλ της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αυστραλίας.
• Το 1982 προσκαλείται στο WDR Folkfestival, στην Κολωνία της Γερμανίας, όπου του δίδεται το 1ο βραβείο από διεθνή επιτροπή ειδικών.
• Το 1985 εκπροσωπεί την Ευρώπη στο Journee des cinq Continents (Συνάντηση των πέντε Ηπείρων), που γίνεται στη Ζυρίχη και στο Άμστερνταμ.
• To 2005 προσκαλείται και μετέχει στις εκδηλώσεις για τα 20 χρόνια του World Music Institute, στο Tawn Hall του Manxatan στη Νέα Υόρκη.
• To 2007 προσκαλείται και λαμβάνει μέρος στο All Tomorrow’s Parties, που γίνεται στο Minehead της Αγγλίας.
• Το 2009 προσκαλείται για δεύτερη φορά στο All Tomorrow’s Parties, που γίνεται στο Sydney και στη Mελβούρνη της Αυστραλίας και το επιμελούνται οι Nick Cave & Τhe Bad Seeds μαζί με τους Dirty Three.
Η λύρα του Ψαραντώνη εκτίθεται σήμερα στο The World's First Global Musical Instrument Museum στο Φοίνιξ της Αριζόνα των Η.Π.Α., όπου και προβάλλεται Video με τον ίδιο τον καλλιτέχνη να παίζει τη λύρα του.
Στην Ελλάδα, ανάμεσα στους πρώτους που τον ανακαλύπτουν, είναι ο Μάνος Χατζιδάκις, ο οποίος θεσπίζοντας ένα ειδικό βραβείο για «μια ισχυρή και ιδιότυπη μουσική προσωπικότητα που παίζει λύρα και ονομάζεται Ψαραντώνης», τον βραβεύει ως τον «Πρώτο λυράρη της Ελλάδας» στον Μουσικό Αύγουστο που οργανώνει το 1979 στα Ανώγεια.
Μέσα στη μουσική του Ψαραντώνη ζει η πανάρχαια μυθολογία της Κρήτης. Είτε μιλά για τον Δία, είτε για την κατασκευή της πρώτης λύρας από τον μυθικό βοσκό Χαντίπερα, είτε για τους Κουρήτες, είτε εκφράζει με τη λύρα του αυτό που αισθάνεται ως ζωντανό μύθο της πατρίδας του, ο Ψαραντώνης επικυρώνει, με τη φυσική παρουσία του και με την τέχνη του, τους πανάρχαιους μύθους της Κρήτης. Γιατί ο Ψαραντώνης ζωντανεύει τους μύθους όχι μόνο με τη δεξιοτεχνία του, αλλά και με την πίστη του σε αυτούς, καθώς τους προσεγγίζει «με λογισμό και μ’ όνειρο», πιστεύοντας στη σύγχρονη παρουσία και στην ενέργειά τους.
Η κατακόρυφη, κοφτή δοξαριά του παραπέμπει στις απότομες κορυφές και στις κοφτές πλαγιές των βουνών της Κρήτης. Στο λυρικό ψιθύρισμα της λύρας του αναδύεται η «γλυκότη» απ’ το μουρμούρισμα των κουτσουναριών, το κελάιδισμα των πουλιών και τον ήχο του φιαμπολιού των βοσκών του Ψηλορείτη. Έτσι, στη μουσική του Ψαραντώνη ακούς άλλοτε τρεχούμενα νερά που κελαρύζουν, άλλοτε τα μοναχά δεντρά που ανεμοδέρνονται, κι άλλοτε «τη βοή που εβγάνει η γης, ο αέρας και μουγκρίζει» όπως το είπε ο Κορνάρος. Κι ακόμη, είναι στιγμές που οι απότομες δοξαριές του σε σέρνουν έως την άκρη του γκρεμού: «Εκεί που σμίγουν οι καιροί, εκεί που συναντιούνται». Κι εκεί όπου μπορεί, αν ακούς το δεύτερο και το τρίτο στρώμα της μουσικής, να δεις τον «μέγα τράγο», όπως τον είδε ο Άγγελος Σικελιανός, «ορτό» σ’ ένα βράχο πάνω απ’ το αγριεμένο πέλαγο...
Νέος μαζί και πανάρχαιος, ο Ψαραντώνης έχει τη δυναμική του ραψωδού και με την αδευτέρωτη δύναμή του στον αυτοσχεδιασμό κατορθώνει να δημιουργεί την ατμόσφαιρα του δέους, της ταραχής και του ρίγους, όπως ακριβώς οι μεγάλοι μουσικοί της τζαζ. Bαθύς γνώστης και πραγματικός λάτρης της παράδοσης μα και από τη φύση του απείθαρχος και ανήσυχος, απρόοπτος και αποκαλυπτικός, ο Ψαραντώνης θεωρείται σήμερα ως ο τολμηρός, αλλά συγχρόνως και ο στοχαστικός ανανεωτής της παράδοσης.
Fix Factory of Sound, 26ης Οκτωβρίου 15, Θεσσαλονίκη 546 27, T: 2310 500670, 2310 504014
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου