Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

H μουσική της "Οδύσσειας" στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας

H μουσική της «Οδύσσειας» όπως αυτή γράφτηκε από τον Θ. Οικονόμου για την παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία του κορυφαίου δημιουργού Robert Wilson, αλλά και 11 μελοποιημένα ποιήματα του Κ. Καβάφη με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από την γέννηση του Αλεξανδρινού ποιητή, φιλοξενούνται στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, την Πέμπτη 1η Αυγούστου στις 9.30’ το βράδυ, στο Ρωμαϊκό Ωδείο, σε μια συναυλία η οποία είναι χωρισμένη σε δύο επίπεδα.

Στο πρώτο μέρος της θα ακουστεί η μουσική που συνέθεσε ο Θ. Οικονόμου για την «ΟΔΥΣΣΕΙΑ» όπως παιζόταν στη παράσταση με ένα πιάνο και μαζί με το ηχητικό τοπίο της (sound design), που προσαρμόστηκε ειδικά για την συναυλία αυτή.

Στο δεύτερο μέρος θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά , 11 μελοποιημένα ποιήματα του ποιητή Κ. Καβάφη σε μία προσπάθεια να αποδοθούν με τον τρόπο που πρωτοδημιουργήθηκαν, με ένα πιάνο και τη φωνή του Θ. Οικονόμου.

Τα τραγούδια ενώνονται με μουσική, η οποία διαπερνά όλο το έργο και το κάθε ένα τραγούδι προβάλει σαν μία ξεχωριστή εικόνα ενός ενιαίου σύμπαντος, ενώ χρησιμοποιούνται   εξωτερικές ηχητικές πηγές(φωνές ηχογραφημένες, ηχητικά τοπία). Κυρίαρχο σκηνικό στοιχείο, ένα πιάνο και ο ξεχωριστός μονόλογος, με τη μουσική και το λόγο να είναι ένα.

Η παράσταση θα κλείσει με τα λόγια του ποιητή Γ. Σεφέρη ο καθρέφτης της ιστορίας που προτείνει ο ποιητής είναι τόσο επίκαιρος ώστε «κοιτάζουνται όσοι δεν ¨επαναπαύονται¨, όσοι έχουν το θάρρος να κοιταχτούνε.»

Σύνθεση: Θοδωρής Οικονόμου
Ηχοληψία: Αντρέας Βαιτούδης
Σχεδιασμός ήχου: Studio 19 - Κώστας Μπώκος , Βασίλης Κουντούρης
Σχεδιασμός φωτισμών: Φάνης Δίπλας

ΘΟΔΩΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Γεννήθηκε στις 22/02/1073 στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο στο Ωδείο Αθηνών με την Αλίκη Βατικιώτη και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές το 1997 στο Royal College of Music στο Λονδίνο με καθηγήτρια την Irina Zaritskaja. Ως πιανίστας και ενορχηστρωτής έχει συνεργαστεί με τους Μίκη Θεοδωράκη, Θάνο Μικρούτσικο, Γιάννη Μαρκόπουλο, Διονύση Σαββόπουλο, Ηλία Ανδριόπουλο, Νίκο Μαμαγκάκη, καθώς και με ερμηνευτές όπως οι Μαρία Δημητριάδη, Μαρία Φαραντούρη, Χρήστος Θηβαίος, Γιάννης Κούτρας, Τάνια Τσανακλίδου, Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Ρίτα Αντωνοπούλου, Γιώτα Νέγκα, Ειρήνη Καράγιαννη, Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Χάρης Ανδριανός, Άλκιστης Πρωτοψάλτη, Μάριος Φραγκούλης κ.α., δίνοντας συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το χειμώνα του 2008 συμμετείχε σε συναυλίες των Lucio Dalla , Madeleine Peyroux , Lara Fabian και του Justin Hayward.
Το 2004 συνέθεσε τη μουσική της τελετής έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, το Κ.Θ.Β.Ε., το Ελληνικό Φεστιβάλ, τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, Λαμίας κ.α, έχοντας γράψει τη μουσική για πάνω από σαράντα θεατρικές παραστάσεις που έχουν σκηνοθετήσει οι Robert Wilson, Νίκος Μαστοράκης, Έλλη Παπακωνσταντίνου, Σταμάτης Φασουλής, Αντώνης Καλογρίδης, Θέμης Μουμουλίδης, Γιάννης Μπέζος, Πέμη Ζούνη, Ισίδωρος Σιδέρης, Γιάννης Ιορδανίδης, Θοδωρής Γράμψας κ.α. Έχει γράψει τη μουσική για την ταινία «Γλυκιά μνήμη» του Κυριάκου Κατζουράκη καθώς και για δύο ταινίες μικρού μήκους.

Είχε την μουσική επιμέλεια και είχε και την ευθύνη της διδασκαλίας των χορικών της πρωτότυπης μουσικής του Μάνου Χατζιδάκι στην δεύτερη αναβίωση της παράστασης των «Ορνίθων» του Αριστοφάνη που παρουσιάστηκε στα πλαίσια της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας στην Κίνα το 2008 από το Θέατρο Τέχνης.

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...