Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Αφιέρωμα στον Χαράλαμπο Βασιλειάδη “Τσάντα“

Ένα ξεχωρισστό αφιέρωμα στον Χαράλαμπο Βασιλειάδη “Τσάντα“ θα απολαύσουμε στο ΚΥΚΛΟ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ “ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ” στο ΘΕΑΤΡΟ BADMINTON στις  14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011με ώρα έναρξης 21.30

Όλοι οι Έλληνες έχουμε τραγουδήσει τραγούδια του. Πόσοι όμως ξέρουμε ότι είναι δικά του;

ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ: Γιάννης Ζουγανέλης, Μελίνα Κανά, Αρετή Κετιμέ, Παναγιώτης Λάλεζας, Βασίλης Λέκκας, Γιώτα Νέγκα, Κώστας Μακεδόνας, Γιώργος Μαργαρίτης,  Μαριώ, Μπάμπης Τσέρτος και το φωνητικό σύνολο «Canto»

Ο στιχουργός Χαράλαμπος Βασιλειάδης αποτελεί μοναδικό φαινόμενο στο χώρο του λαϊκού τραγουδιού.

Μία τελείως άγνωστη μορφή με πάρα πολλά αναγνωρίσιμα τραγούδια. Τραγούδια που μετά πενήντα και εξήντα χρόνια, παραμένουν σπαράγματα της καθημερινότητας των Ελλήνων.

«Πριν το χάραμα», «Άνοιξε γιατί δεν αντέχω», «Ο πιο καλός ο μαθητής», «Τα δειλινά», «Που ’σαι Θανάση», «Αγωνία», «Ήρθα κι απόψε στα σκαλοπάτια σου», «Δεν πουλάω την καρδιά μου», «Σβήσε το φως να κοιμηθούμε», «Η άμαξα μες τη βροχή»¨, «Γιατί να φύγεις μακριά», «Γλάροι», «Σιγανοψιχάλισμα», «Βρε ζωή φαρμάκια στάζεις», «Άναψε το τσιγάρο». Ενδεικτικά λίγοι τίτλοι τραγουδιών από το πλούσιο ρεπερτόριο του.

Ο Χαράλαμπος Βασιλειάδης (1902-1970) υπήρξε ένας από τους κορυφαίους στιχουργούς του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού. Τα τραγούδια του είναι κειμήλια της ελληνικής λαϊκής παράδοσης. Τραγούδια που μένουν μέσα στα χρόνια μοναδικά και αξεπέραστα. Γεννήθηκε στο Τσανάκ Καλέ το 1902 και ήρθε στην Αθήνα με τα πρώτα προσφυγικά κύματα. Μορφωμένος και γλωσσομαθής (μιλούσε τέσσερις γλώσσες) εργάστηκε για ένα διάστημα στο υπουργείο Ναυτιλίας, το οποίο άφησε μόλις τον κέρδισε η στιχουργική για χάρη της οποίας εγκατέλειψε κάθε άλλη επαγγελματική απασχόληση. Του κόλλησαν το παρεπώνυμο «Τσάντας» γιατί κυκλοφορούσε στα στέκια των μουσικών στην οδό Ίωνος με μια τσάντα γεμάτη στίχους. Τους στίχους του μελοποίησαν όλοι οι μεγάλοι λαϊκοί συνθέτες: Γιώργος Ζαμπέτας, Απόστολος Καλδάρας, Γιάννης Παπαϊωάννου, Βασίλης Τσιτσάνης, Απόστολος Χατζηχρήστος κ.α

Ο Χαράλαμπος Βασιλειάδης είναι από αυτούς που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της αισθητικής του λαϊκού τραγουδιού. Ιδιαίτερο στοιχείο της τέχνης του είναι ότι έκανε σημαντικά τραγούδια με τα πιο κοινότοπα θέματα. Τέσσερις δεκαετίες μετά το φυσικό του τέλος, για πρώτη φορά πραγματοποιείται ένα μεγάλο αφιέρωμα στο Χαράλαμπο Βασιλειάδη, στις 14 Νοεμβρίου 2011, στο Badminton, στο πλαίσιο της σειράς «Τα πρόσωπα του ελληνικού τραγουδιού» με δημοφιλείς ερμηνευτές, που δεν κρύβουν τον θαυμασμό τους για το έργο του μεγάλου δημιουργού.

Tραγουδούν οι Γιάννης Ζουγανέλης, Μελίνα Κανά, Αρετή Κετιμέ, Παναγιώτης Λάλεζας, Βασίλης Λέκκας, Γιώτα Νέγκα, Κώστας Μακεδόνας, Γιώργος Μαργαρίτης, Μαριώ, Μπάμπης Τσέρτος και το φωνητικό σύνολο «Canto».

Τα τραγούδια θ’ αποδώσει η λαϊκή ορχήστρα «Καρέ-Καρέ» η οποία αποτελείται από τους: Δημήτρη Μαργιολά (μπουζούκι), Νίκο Κρέτση (μπουζούκι), Γιώτη Σαμαρά (κιθάρες). Νίκο Καλαντζάκο (πιάνο), Δήμο Πολυμέρη (ακορντεόν), Γιάννη Σαρίκο (κρουστά). Προλογίζει ο Λευτέρης Παπαδόπουλος.

Καλλιτεχνική διεύθυνση παραγωγής: Μιχάλης Κουμπιός.

Ώρα Έναρξης: 21:30
Τιμές Εισιτηρίων: 15 - 30€
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
PUBLIC – METROPOLIS – www.ticketnet.grwww.viva.gr
210 8840600 – ΤΑΜΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ BADMINTON

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...