Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Ο Αλ. Μυράτ νέος διευθυντής στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλου Γερουλάνου, διορίζεται ο Αλέξανδρος Μυράτ ως διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

Ο Αλέξανδρος Μυράτ είναι ο μόνιμος αρχιμουσικός της Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής και απο το 2008 principal guest (μόνιμος προσκεκλημένος) της Φιλαρμονικής της Τάργκου Μούρες της Τρανσυλβανίας.

Γεννήθηκε στο Βόλο. Σε νεαρή ηλικία έζησε στο Παρίσι, όπου σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας με τον Ίγκορ Μάρκεβιτς, τη Νάντια Μπουλανζέ και τον Μαξ Ντώυτς.

Το 1970 έκανε την πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση διευθύνοντας την Εθνική Ορχήστρα του Μόντε Κάρλο με σολίστ τον βιολονίστα Χένρυκ Σέρινκ. Στη συνέχεια (1971-76) διηύθυνε το σύνολο Enosis αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές από τον γαλλικό Τύπο.

Διηύθυνε σε παγκόσμια πρώτη την Ορέστεια του Μιγιώ για τη Γαλλική Ραδιοφωνία, με την οποία είχε συχνή συνεργασία ερμηνεύοντας πρώτες εκτελέσεις έργων των Ομπούχοφ, Βυτσνεγκράντζκυ, Φερόν, Φλόρεντς, Γκωσσέν, Πλατς, Ντεβιλλιέ, καθώς και πολλά έργα συνθετών του 20ού αιώνα, όπως ο Χέντσε, ο Μπέριο, ο Μεσσιάν και ο Πεντερέτσκι. Το 1977 απέκτησε τη γαλλική υπηκοότητα.

Το 1978 ίδρυσε την Ορχήστρα Νέων της Γαλλικής Κοινότητας στο Βέλγιο και το 1981 την πρώτη Ορχήστρα Νέων της Γαλλίας (Philharmonie National des Jeunes).

Συνεργάστηκε με μουσικά σύνολα όπως η Εθνική Ορχήστρα της Λίλλης, το Ορχηστικό Σύνολο του Παρισιού (Ensemble Orchestral de Paris), το Ensemble Intercontemporain, η Ορχήστρα της ?le de France, οι ορχήστρες της Λυών, του Μονπελλιέ, της Αβινιόν, του Μετς, του Νανσύ, οι ορχήστρες δωματίου της Γκρενόμπλ, της Ωβέρν και, σε μονιμότερη βάση, με την Ορχήστρα της Βελγικής Ραδιοφωνίας (RTBF), τη Συμφωνική Ορχήστρα της Λιέγης και την Εθνική Ορχήστρα του Βελγίου. Έχει διευθύνει ορχήστρες όπως η Νορβηγική Ορχήστρα Δωματίου, η Αγγλική Ορχήστρα Δωματίου, οι London Mozart Players, Οι Βιρτουόζοι της Μόσχας, η Φιλαρμονική Ορχήστρα των Κάτω Χωρών και οι συμφωνικές ορχήστρες του Τρόντχαϊμ και του Άαλμποργκ. 

Με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ώλστερ, τη Συμφωνική και τη Sinfonietta του Μπόρνμουθ πραγματοποίησε αρκετές ηχογραφήσεις για το BBC.

Ο Αλέξανδρος Μυράτ έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις: Το 1976 βραβεύτηκε στο Διαγωνισμό Τζίνο Μαρινούτσι και το 1984 του απονεμήθηκε το μεγάλο βραβείο της Γαλλικής Ακαδημίας Δισκογραφίας για την ηχογράφηση του έργου Συμφωνία των επτά αστέρων του Σαρλ Καικλέν με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Μόντε Κάρλο (ΕΜΙ).

Με την Ορχήστρα της Πικαρδίας (Le Sinfonietta de Picardie ) της οποίας υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής ως το 1989, καθιερώθηκε για τις ερμηνείες του στα έργα του Μότσαρτ. Mε την ίδια ορχήστρα ηχογράφησε το 1987 για τη Virgin την παραγωγή του έργου του Μάικ Ουέστμπρουκ London Bridge is Broken Down. Για τη Label Bleu ηχογράφησε έργα του Σοστακόβιτς. Οι ηχογραφήσεις του για την Auvidis τιμήθηκαν με το βραβείο της Γαλλικής Ακαδημίας Δισκογραφίας.

Στο διάστημα 1991-94 διηύθυνε την Ορχήστρα Νέων του Εδιμβούργου αποσπώντας τα βραβεία «Καλύτερης ορχήστρας» και «Καλύτερης ηχογράφησης» στον διεθνή διαγωνισμό της Βιέννης (1994).

Το 1991 αναλαμβάνει την Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής. Υπό την καθοδήγησή του η Ορχήστρα γρήγορα καθιερώθηκε ως σύνολο υψηλού επιπέδου, επαινούμενο από την κριτική για τις πολλαπλές δραστηριότητες που έχει αναπτύξει, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται πολλές πρώτες εκτελέσεις έργων Ελλήνων και ξένων συνθετών, παραγγελίες νέων έργων σε Έλληνες συνθέτες, παρουσίαση έργων συνθετών άγνωστων στο ελληνικό κοινό, μετακλήσεις διάσημων σολίστ, προβολή νέων ταλέντων, οργάνωση συναυλιών σε ολόκληρη την Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η Καμεράτα συγκαταλέγεται πλέον ανάμεσα στα εκλεκτά σύνολα δωματίου της Ευρώπης με εμφανίσεις στις μεγαλύτερες αίθουσες του κόσμου (Royal Festival Hall στο Λονδίνο, Αίθουσα Συναυλιών της Στοκχόλμης, Θέατρο των Champs Elysees του Παρισιού, Theatre de la Monnaie των Βρυξελλών και Αίθουσα Corum του Μονπελλιέ), στα σπουδαιότερα φεστιβάλ (Μουσικός Φλωρεντινός Μάιος, Φεστιβάλ της Ραβέννα) και σε συνεργασία με διάσημους μαέστρους και σολίστ όπως ο Μστισλάβ Ροστροπόβιτς, ο Σαλβατόρε Ακκάρντο, η Μαρία Ζουάου Πίρες, o Λεωνίδας Καβάκος, o Ράντου Λούπου, ο Ωγκυστέν Ντυμαί, ο Όλλι Μούστονεν και ο σερ Νέβιλ Μάρρινερ.

Ο Αλέξανδρος Μυράτ έχει ηχογραφήσει με την Καμεράτα για τις εταιρείες EMI Classics, RCA red label και Agora και πρόσφατα στην ECM (Οκτώβριος 2006) που εξέδωσε την ζωντανή ηχογράφηση από το Μέγαρο:Ε. Καραϊνδρου / «Ελεγεία του ξεριζωμού».

Έχει συμμετάσχει στις παραγωγές όπερας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (Οι γάμοι του Φίγκαρο και Η μεγαλοψυχία του Τίτου του Μότσαρτ, Μόμο του Άλκη Μπαλτά, Αμάλ του Τζανκάρλο Μενόττι και Η επιστροφή της Ελένης του Θάνου Μικρούτσικου).

Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει πρώτες εκτελέσεις έργων των συνθετών Μικρούτσικου, Κουμεντάκη, Κούκου, Τραυλού και την πρώτη παγκόσμια εκτέλεση του Agrafon, έργο που ο Τζον Τάβενερ έγραψε ειδικά για την Καμεράτα.

Το Σεπτέμβριο του 2004 τιμήθηκε από τη Γαλλική Δημοκρατία, για την πολύτιμη συμβολή του στον πολιτισμό, με τον τίτλο του Ιππότη των Τεχνών και των Γραμμάτων.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...