Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Γιούρι Γκριγκορόβιτς: O θρύλος των Bolshoi στην Αθήνα!

Ο σπουδαιότερος εν ζωή ρώσος χορογράφος και για 30 χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής των Μπολσόι,  έρχεται στην Ελλάδα με 70 συντελεστές και παρουσιάζει την ιστορική χορογραφία του για τον δούλο μονομάχο «Σπάρτακο» που κατάφερε να αντισταθεί σε ολόκληρη την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία αλλά και την τρυφερή διασκευή του για τη μοναδική «Λίμνη των Κύκνων»..

Οι παραστάσεις θα δοθούν στην Αθήνα με την καθοδήγηση και την παρουσία του ίδιου του Γιούρι Γκριγκορόβιτς.

Το “ Grigorovich Ballet theatre of Russia”  είναι η χορευτική ομάδα του μεγαλύτερου εν ζωή χορογράφου της Ρωσίας και έρχεται στην χώρα μας με 70 συντελεστές και πλούσια σκηνικά και κοστούμια για να παρουσιάσει την υπέροχη και ιστορική χορογραφία του για την παράσταση «Σπάρτακος» στις 20 και 21 Οκτωβρίου αλλά και την τρυφερή ματιά του στην μοναδική «Λίμνη των Κύκνων» πάνω στην χορογραφία των Μάριους Πετιπά – Λέβ Ιβάνωφ στις 22 και 23 Οκτωβρίου.
ΕΙΠΑΝ:
«Ευπροσήγορες κριτικές ήταν γνωστές με το να χαρακτηρίζουν τις αξίες του Grigorovich ως παρωχημένες. Η αλήθεια είναι ότι το μπαλέτο του έχει την ποιότητα της αιωνιότητας, όπως τα Αλπικά λειβάδια στις βουνοκορφές γεμίζουν λουλούδια κάθε άνοιξη. Είναι δυνατόν ένα Αλπικό λειβάδι να γίνει παρωχημένο;» Maurice Béjart
«Yuri Gregorovich είναι αυτή η σπανιότητα; Στο κοινό πνεύμα ένας άντρας με τεράστιο ταλέντο, που είναι συνεχώς υποκινούμενος από το καλλιτεχνικό του όραμα να δημιουργήσει λαμπρότητα σε βαθμό επιχορήγησης για το κοινό του όπως και για τους χορευτές του» Aram Khachaturian
“ Κάνοντας περιοδεία μαζί του σε όλο τον κόσμο, αισθάνθηκα ξανά τη μαγνητική δύναμη και τη συντριπτική επιτυχία του Yuri Grigorovich.” Galina Ulanova
« Έχει δημιουργήσει έναν αριθμό από μοναδικές παραγωγές για τα αστέρια του μπαλέτου, δίνοντας τους το υλικό με βάση το οποίο θα μπορούσαν να αναπτυχθούν. Σπουδαίοι χορογράφοι είναι ένα σπάνιο φαινόμενο και μόλις συναντήσω έναν, πάντα σκέφτομαι την Ιαπωνία όπου οι μεγάλοι καλλιτέχνες είναι γνωστοί έως εθνικοί θησαυροί.» Robert Joffrey
« Η απέραντη ευφυϊα του, η ευγενική φύση του με εντυπωσιάζουν. Πάντα στις παραγωγές του υπάρχει αδιάπτωτο ενδιαφέρον κατά την διάρκεια των προβών. Τα μπαλέτα του Grigorovich πάντα προκαλούν έκπληξη- η καθαρότητα της σκέψης, ο πλούτος των μορφών και των κινήσεων είναι ανυπέρβλητες.» Marina Semyonova
«Η κάθε πρόβα με τον Γκριγκορόβιτς έχει ανεκτίμητη αξία για κάθε χορευτή, κάθε σολίστα, για το μπαλέτο στο σύνολο του..» Svetlana Zakharova


Yury Grigorovich, a Soviet / Russian ballet da...Image via WikipediaΟ Γιούρι Γκριγκορόβιτς είναι μια μοναδική μορφή που κυριάρχησε για πάνω από 30 χρόνια ως χορευτής, χορογράφος αλλά και καλλιτεχνικός διευθυντής των Μπαλέτων Μπολσόι από το 1964 μέχρι το 1995. Γεννήθηκε στο Λένιγκραντ (σημερινή Αγία Πετρούπολη) το 1927. Ξεκίνησε από τα Κίροφ Μαρίνσκι στα οποία χόρευε και χορογραφούσε από το 1946 μέχρι το 1962. Το 1964 μετακόμισε στα Μπολσόι ως χορογράφος και καλλιτεχνικός διευθυντής και εκεί παρουσίασε μεγάλες χορογραφίες σε ιστορικές παραστάσεις όπως:  «Καρυοθραύστης» (1966), «Σπάρτακος» (1967) και «Ιβάν ο Τρομερός» (1975) ενώ διασκεύασε και διάσημα έργα όπως «Λίμνη των Κύκνων», «Η Ωραία Κοιμωμένη» κ.α. Με τον Γκριγκορόβιτς στο τιμόνι, τα μπαλέτα Μπολσόι έκαναν πάνω από 100 χρυσές περιοδείες σε όλον τον κόσμο και έγινε η νούμερο ένα ομάδα μπαλέτου. Το 1995 αφήνει τα Μπολσόι και αποφασίζει να δημιουργήσει την δική του ομάδα, το «Yuri Grigorovich Ballet Theatre of Russia» με την οποία παρουσίαζει όλες τις σπουδαίες χορογραφίες του σε όλο τον κόσμο.
Στην Ελλάδα το 1992 ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς παρουσίασε την παραγωγή του «Ηλέκτρα» ενώ έχει παρουσιάσει δουλειές του και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Οι χορογραφίες του αποτελούν τις μόνιμες σχεδόν επιλογές των Bolshoi ακόμα και όταν δεν τις διευθύνει ο ίδιος.
Το φετινό Φθινόπωρο ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς διευθύνει και πάλι το ανέβασμα της παράστασης «Η ωραία κοιμωμένη» στο θέατρο Μπολσόι ενώ η παράστασή «Καρυοθραύστης» με την χορογραφία του θα είναι από τις πρώτες παραστάσεις που θα ανεβούν στην ανακαινισμένη αίθουσα του θεάτρου Μπολσόι που ανοίγει τον Οκτώβριο του 2011. Επίσης στις 2 Γενάρη του 2012 θα γίνει τιμητική εκδήλωση στο θέατρο Μπολσόι για τα 85α του γενέθλια.


ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
GRIGOROVICH BALLET THEATRE OF RUSSIA
ΠΕΜΠΤΗ 20 ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 21.00

«Ο Σπάρτακος διεξήγαγε ίσως το μοναδικό δίκαιο πόλεμο στην ιστορία..»
Βολταίρος

Μπαλέτο βασισμένο στο βιβλίο του Ραφαέλο Τζιοβανόλι, σε μουσική Αράμ Χατσατουριάν και χορογραφία του Γιούρι Γκριγκορόβιτς.
Ο σπουδαίος Ρώσσος (Αρμενικής καταγωγής) συνθέτης Αράμ Χατσατουριάν έγραψε την μουσική το 1954, αρχικά παρουσιάστηκε το 1956 σε χορογραφία του Λεονίντ Γιάκομπσον από τα μπαλέτα Κίροφ, έπειτα από τον Ιγκόρ Μοϊσίβ το 1958 αλλά η χορογραφία που τελικά έμεινε στην ιστορία ήταν του Γιούρι Γκριγκορόβιτς το 1967 στα μπαλέτα Μπολσόι.
Ο Σπάρτακος ήταν μονομάχος θρακικής καταγωγής, που ηγήθηκε μεγάλης επανάστασης δούλων και άλλων κοινωνικώς καταπιεσμένων ατόμων εναντίον των Ρωμαίων τον πρώτο προχριστιανικό αιώνα, τότε που φαινόταν ότι τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην εξάπλωση της Ρωμαϊκής δύναμης και την εδραίωσή της στη Μεσόγειο. Τίποτα εκτός από έναν δούλο μονομάχο που κατάφερε να επαναστατήσει στην καρδιά της Ιταλίας παραμένοντας ασύλληπτος και ανεγξέλεγκτος για πάνω από τρία χρόνια. Η εξέγερση του Σπάρτακου αποτέλεσε ένα ισχυρό πλήγμα για το γόητρο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και αποτέλεσε παράδειγμα για πολλές μεγάλες επαναστάσεις κατά της δουλείας και υπέρ της ελευθερίας σε όλα τα επόμενα χρόνια μέχρι σήμερα, αναδεικνύοντας τον ως σύμβολο και ήρωα..


ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:
ΠΕΜΠΤΗ 20 ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 21.00
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΤΗΡΙΩΝ:
Ε ΖΩΝΗ: 18 ΕΥΡΩ, ΠΑΙΔΙΚΟ-ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 9 ΕΥΡΩ
Δ ΖΩΝΗ: 28 ΕΥΡΩ, ΠΑΙΔΙΚΟ-ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 14 ΕΥΡΩ
Γ ΖΩΝΗ: 38 ΕΥΡΩ, ΠΑΙΔΙΚΟ-ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 19 ΕΥΡΩ
Β ΖΩΝΗ: 48 ΕΥΡΩ, ΠΑΙΔΙΚΟ-ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 24 ΕΥΡΩ
Α ΖΩΝΗ: 58 ΕΥΡΩ, ΠΑΙΔΙΚΟ-ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 29 ΕΥΡΩ
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: 210-8840600, WWW.TICKETNET.GR, στα ταμεία του θεάτρου Badminton και σε όλα τα PUBLIC και τα METROPOLIS.

Η ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΚΥΚΝΩΝ
GRIGOROVICH BALLET THEATRE OF RUSSIA
ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 21.00
ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 17.30
Η Λίμνη των Κύκνων. Μια συγκινητική ιστορία που ο Τσαϊκόφσκι έκανε αθάνατη, σε χορογραφία των Μάριους Πετιπά και Λεβ Ιβάνωφ που ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς διασκεύασε το 1969 για τα Μπολσόι.
Τη μουσική της παράστασης έγραψε ο Ρώσος συνθέτης Πιότρ Τσαϊκόφσκι τη διετία 1875 - 1876, ενώ η ιστορία της βασίζεται σε ρωσικά λαϊκά παραμύθια καθώς και σε έναν αρχαίο γερμανικό μύθο. Η πρωτότυπη χορογραφία ανήκει στον Julius  Reisinger. Η πρεμιέρα της παράστασης δόθηκε στο θέατρο Μπολσόι της Μόσχας, στις 20 Φεβρουαρίου 1877 και στέφθηκε από αποτυχία. Αρκετά χρόνια αργότερα όμως, και συγκεκριμένα στο θέατρο Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης στις 15 Ιανουαρίου 1895 (ένα χρόνο μετά το θάνατο του Τσαϊκόφσκι) με νέα χορογραφία τη φορά αυτή από τους Μάριους Πετιπά και Λεβ Ιβάνωφ, η παράσταση γνωρίζει την αποθέωση. Το 1969 ο μεγάλος ρώσος χορογράφος Γιούρι Γκριγκορόβιτς διασκευάζει την κλασική χορογραφία και γνωρίζει νέα αποθέωση με τα μπαλέτα Μπολσόι.
Σήμερα η Λίμνη των κύκνων θεωρείται ένα από τα καλύτερα μπαλέτα όλων των εποχών. Κι αυτό, γιατί ενσαρκώνει όσο κανένα άλλο όλη τη γκάμα των ανθρώπινων συναισθημάτων, από την ελπίδα μέχρι την απόγνωση, από τον τρόμο μέχρι την τρυφερότητα, από τη μελαγχολία μέχρι την έκσταση.
Το παραμύθι αφηγείται τις αισθηματικές περιπέτειες ενός νέου πρίγκιπα και μιας όμορφης κοπέλας, την οποία ένας κακόβουλος μάγος μεταμορφώνει σε λευκό κύκνο. Η πριγκίπισσα Οντέτ και οι φίλες της περνούν τη ζωή τους παγιδευμένες στη μορφή του κύκνου από τότε που τις μάγεψε ένας μάγος. Τα μάγια μπορεί να λύσει μόνο ο έρωτας, ο οποίος έρχεται με την όψη του ωραίου πρίγκιπα Ζίγκφριντ, που ορκίζεται να σώσει την Οντέτ. Ο μάγος  αποπειράται να τον ξεγελάσει και να τον παντρέψει με την κόρη του Οντίλ, το μαύρο κύκνο, που μοιάζει εκπληκτικά με την Οντέτ. Ο Ζίγκφριντ σύντομα γλιτώνει από την παγίδα του μάγου, παίρνει στην αγκαλιά του την αγαπημένη του και πετούν μαζί για τον ουρανό.
ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 21.00
ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 17.30
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΤΗΡΙΩΝ:
Ε ΖΩΝΗ: 18 ΕΥΡΩ, ΠΑΙΔΙΚΟ-ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 9 ΕΥΡΩ
Δ ΖΩΝΗ: 28 ΕΥΡΩ, ΠΑΙΔΙΚΟ-ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 14 ΕΥΡΩ
Γ ΖΩΝΗ: 38 ΕΥΡΩ, ΠΑΙΔΙΚΟ-ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 19 ΕΥΡΩ
Β ΖΩΝΗ: 48 ΕΥΡΩ, ΠΑΙΔΙΚΟ-ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 24 ΕΥΡΩ
Α ΖΩΝΗ: 58 ΕΥΡΩ, ΠΑΙΔΙΚΟ-ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 29 ΕΥΡΩ
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: 210-8840600, WWW.TICKETNET.GR, στα ταμεία του θεάτρου Badminton και σε όλα τα PUBLIC και τα METROPOLIS.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...