Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Xρήστος Λεοντής – Γιάννης Ρίτσος Πρωινό άστρο

Το 1975 ο Χρήστος Λεοντής τάραζε τα νερά της ελληνικής μουσικής μελοποιώντας Γιάννη Ρίτσο και δημιουργώντας το ιστορικό πλέον «Καπνισμένο Τσουκάλι».

Σήμερα, τριάντα έξι χρόνια μετά, παρουσιάζει το «Πρωινό Άστρο» του ποιητή της Ρωμιοσύνης. Έξι καινούργια λυρικά τραγούδια με ερμηνευτή τον Παντελή Θεοχαρίδη. Απαγγέλλει επίσης η ηθοποιός Ουρανία Μπασλή.

Το «Πρωινό άστρο» γράφτηκε το 1955 και είναι αφιερωμένο από τον ποιητή στην κόρη του Έρη.
Όπως σημειώνει ο συνθέτης: «Το ‘’Πρωινό άστρο’’ του Ρίτσου, είναι ίσως από τα τρυφερότερα ποιήματα που έχω διαβάσει. Είναι γραμμένο για την κόρη του, για ένα μωρό, κι από κει o ποιητής περνάει την ιδεολογία του, για έναν άνθρωπο που αντικρίζει πρώτη φορά τον κόσμο, έναν κόσμο όπως εκείνος τον είχε αντιληφθεί, έναν κόσμο που οραματιζότανε ο ίδιος. Μέσα από την ματιά ενός πατέρα που τον έχει συνεπάρει η γέννηση του δικού του παιδιού και κάθε παιδιού. Γιατί το ποίημα ξεφεύγει από τη σχέση του πατέρα προς το νεογέννητό του και προχωρεί τα πράγματα πολύ πιο πέρα».

Στην ηχογράφηση έπαιξαν οι μουσικοί:
Μάνος Αβαράκης (φυσαρμόνικα)
Μανώλης Ανδρουλιδάκης (κιθάρες, μαντολίνο)
Νεοκλής Νεοφυτίδης (πιάνο)
Χάρης Μέρμηγκας (κόντρα μπάσο)
Νίκος Παπαναστασίου (ακορντεόν)

Ενορχήστρωση & διεύθυνση ορχήστρας: Χρήστος Λεοντής

Η παρουσίαση του «Πρωινού άστρου» θα πραγματοποιηθεί  στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν Yπόγειο (Πεσμαζόγλου 5) την Πέμπτη 16 Ιουνίου, στις 12:00.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...