Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Ηπειρώτικο Γλέντι στο ΦΡΟΝΤΖΟ για τον ΤΑΣΟ ΧΑΛΚΙΑ..

Με αφορμή την συναυλία που θα γίνει την Πέμπτη 5 Ιουλίου στις 21.15 στο υπαίθριο θέατρο της Ε.Η.Μ. στον Φρόντζο για τα 20 χρόνων από τον θάνατο του κορυφαίου Ηπειρώτη κλαρινίστα Τάσου Χαλκιά, ο γιός του Λάκης Χαλκιάς συνάντησε σήμερα το πρωί, σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Παλλάδιον» τους πολιτιστικούς συντάκτες των ΜΜΕ των Ιωαννίνων.

Είπε ότι είναι συγκινημένος που θα ξανά τραγουδήσει στο θέατρο της ΕΗΜ όπου έχει ζήσει στο παρελθόν ξεχωριστές στιγμές στο πλευρό του πατέρα του.

Μίλησε με τρυφερότητα για εκείνον «που με το κλαρίνο του έστειλε στα πέρατα του κόσμου τα μοιρολόγια μας και την Ηπειρώτικη μουσική μας».

Από παιδάκι φτωχό και πεινασμένο σε κάποιο χωριό της Ηπείρου, ο Τάσος Χαλκιάς βρέθηκε να παίζει σε Ευρώπη και Αμερική και να τον υμνούν σπουδαίοι «σπουδαγμένοι» της μουσικής άνθρωποι. Ηταν ο άνθρωπος που εξήντα ολόκληρα χρόνια πάλεψε να κρατήσει την παράδοση μας ζωντανή και να την μεταφέρει ατόφια στους νεώτερους. Μια ήταν η φράση που έλεγε μέχρι τα τελευταία του ο μπάρμπα Τάσος «Την παράδοση και τα μάτια σας!!», που δυστυχώς, όπως είπε ο Λάκης Χαλκιάς η Πολιτεία – και όχι μόνο - δεν άκουσε ποτέ!.

«Δεν είναι δυνατόν», είπε «νέα κράτη που δεν έχουν παράδοση, να προσπαθούν να δημιουργήσουν ιστορία με θέσπιση νόμων, με Σχολεία με Πανεπιστήμια και Ακαδημίες. Εδώ δεν βλέπω καμία κίνηση που θα μπορούσε να εξασφαλίσει την συνέχεια της παράδοσης! Η χώρα μας έπρεπε να έχει γίνει το κέντρο της γης για τον πολιτισμό της και να συρρέουν εδώ νέοι από όλες τις χώρες. Εδώ ξεκίνησε η Μουσική, το Θέατρο, η Λογοτεχνία, οι Εικαστικές Τέχνες και εμείς ζούμε στο απόλυτο τίποτα! Ούτε μια Ακαδημία δεν μπόρεσε η Ελληνική Πολιτεία να φτιάξει αναγκάζοντας τα παιδιά μας να πάνε έξω αν θέλουν να κάνουν κάτι καλύτερο, στην Τουρκία π.χ. για να μάθουν Ελληνικά όργανα όπως το Ούτι, το Κανονάκι!!. Η μόνη «όαση» είναι τα Μουσικά Σχολεία που προσπαθούν να διατηρήσουν την παράδοση. Εκεί υπάρχουν ελπίδες! Αυτά τα σχολεία είναι και το άλλο πρόσωπο της Ελλάδας που όλοι μας θα θέλαμε!.»

Για την συναυλία για τα 20 χρόνια από τον θάνατο του Τάσου Χαλκιά, είπε ότι δεν θα μπορούσε να γίνει σε καμιά άλλη πόλη παρά στα Γιάννενα τον τόπο που γεννήθηκε ο Χαλκιάς που μεγάλωσε, που πρώτο έπαιξε κλαρίνο.

«Τα Γιάννενα είναι η πόλη του και οι Γιαννιώτες είναι ο κόσμος του!. Των Γιαννιωτών και γενικά όλων των Ηπειρωτών είναι ο άνθρωπος τους, αφού το πιο αγαπημένο, το πιο ωραίο και κορυφαίο παίξιμό του πάντα το έκανε στα μοιρολόγια. Το μοιρολόι του Μπάρμπα Τάσου τους συγκέντρωνε όλους κοντά του!»

Στο ερώτημα «Τι να περιμένουν οι Γιαννιώτες να δουν στην συναυλία», ο Λάκης Χαλκιάς είπε: «Aς μην περιμένουν κανένα… «μνημόσυνο»! Ένα Ηπειρώτικο «γλέντι» θα γίνει στην Ε.Η.Μ. την Πέμπτη!!. Θα πούμε πολλά τραγούδια που είχε γράψει ο πατέρας μου και που σήμερα ο λαός μας τα έχει αφομοιώσει και τα έχει αναγνωρίσει ως κομμάτι της παράδοσης και βέβαια πολλά γνωστά αγαπημένα Ηπειρώτικα τραγούδια. Θέλω όσοι έρθουν, δυο ώρες να τραγουδήσουν και να χορέψουν, όπως παλιά κάναμε στις γιορτές μας!. Θα προσπαθήσουμε όλοι μας, για άλλη μια φορά να φέρουμε τον κόσμο κοντά στο μουσικό θησαυρό της παράδοσης μας, για να αντλήσουμε μαζί δύναμη και κουράγιο στις δύσκολες μέρες που περνάμε..»

Τέλος ευχαρίστησε όλους τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην συναυλία καθώς και όσους βοήθησαν να γίνει: Τον Δήμο Ιωαννίνων και το Πνευματικό Κέντρο, την ΕΗΜ για την παραχώρηση του θεάτρου και βέβαια την φέτα «Ηπειρο» και τον Πρόεδρο της κ. Παντελή Παντελιάδη χωρίς την βοήθεια του οποίου δεν θα μπορούσε να γίνει αυτή η συναυλία, όπως τόνισε.

Στην συνέχεια μίλησε ο Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων κ. Γιάννης Γιώσας και μετέφερε τον ενθουσιασμό των παιδιών που συμμετέχουν στο αφιέρωμα για τον Τάσο Χαλκιά, που ήταν ο πρώτος δάσκαλος κλαρίνου στο σχολείο - τότε Δολιανών.

Για την συμμετοχή στην εκδήλωση του βραβευμένου χορευτικού συγκροτήματος του Πνευματικού Κέντρου, μίλησε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ηλίας Γκαρτζονίκας και από το Πνευματικό Κέντρο η Διευθύντρια κ.Μαρία Στρατσάνη..

Η συναυλία-αφιέρωμα στον Τάσο Χαλκιά γίνεται την Πέμπτη 5 Ιουλίου στις 21.15 στο υπαίθριο θέατρο της Ε.Η.Μ.

Μαζί με τον Λάκη Χαλκιά τραγουδούν ο Σάββας Σιάτρας, η Αρετή Κετιμέ, ο Δημήτρης Υφαντής, η Νότα Καλτσούνη και ο Λάμπρος Χαλκιάς. Μαζί τους η 8μελης ορχήστρα του Χρήστου Χαλκιά και οι σολίστες στο κλαρίνο Σταύρος Καψάλης και Γιώργος Κοτσίνης.

Συμμετέχει η Παραδοσιακή ορχήστρα και το φωνητικό σύνολο του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων υπό την διεύθυνση της Γεωργίας Καρβούνη και Χρήστου Ντούλια και το Παραδοσιακό Χορευτικό Συγκρότημα του Πνευματικού Κέντρου υπό την διεύθυνση του Ηλία Γκαρτζονίκα και Νίκου Νούσια.

Η συναυλία γίνεται με την υποστήριξη του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών, της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών και με την χορηγία της φέτα «Ηπειρος».

Εισιτήρια [10 ε] από το ταμείο του Πνευματικού Κέντρου [Αγ.Μαρίνας 55 τηλ.2651 083961 –83840] από τα βιβλιοπωλεία «Ελευθερουδάκης» [Κατσαδήμα 7] «Αναγνώστης» [Πυρσινέλλα 11] και τα καταστήματα Rock shop [Πουτέτση 1α], «Ιρις» [Γρ.Σακκά 20] Την Πέμπτη από τις 7 στο θέατρο της ΕΗΜ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...