Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

1o Φεστιβάλ Τζαζ Σύρου

Μετά τις πετυχημένες τζαζ συναυλίες που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, ήλθε η ώρα για το Φεστιβάλ Τζαζ Σύρου. Ξεκινώντας με χαμηλό κόστος, αλλά πολύ υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο, έχει στόχο να καθιερωθεί φιλοξενώντας μεγάλα ονόματα από την εγχώρια και τη διεθνή τζαζ σκηνή. Στα πρώτα του βήματα λοιπόν θα γεμίσει το Θέατρο Απόλλων για δύο μέρες (στις 3 και 4 Ιουνίου) με τον ήχο του σύγχρονου jazz piano trio.

Συμμετέχουν: Ramon Valle Trio, Ανδρέας Συμβουλόπουλος Trio, Momo Trio και Music of the Heart Jazz Trio.

Το φεστιβάλ σε συνεργασία με τoν Γιάννη Ρούσσο και το Contemporary Music School θα προσφέρει και ένα σεμινάριο με θέμα τον τζαζ αυτοσχεδιασμό. Οι συμμετέχοντες ανεξαρτήτως του οργάνου που παίζουν, του επιπέδου στο οποίο βρίσκονται και της εμπειρίας τους, θα έχουν τη δυνατότητα να διευρύνουν τους μουσικούς και εκτελεστικούς τους ορίζοντες και να έρθουν σε επαφή με το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού, εμβαθύνοντας στην έκφραση, τον ρυθμό, τον ήχο, την αρμονία, τη μελωδία και τη δημιουργικότητα. Η συμμετοχή στο σεμινάριο είναι δωρεάν και όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο 6978 415911.

Διοργάνωση: Οργανισμός Πολιτισμού - Αθλητισμού Σύρου, με την υποστήριξη της Βασιλικής Ολλανδικής Πρεσβείας.

Σύρος, Θέατρο Απόλλων - 3 & 4 Ιουνίου 2013.

Τιμή εισιτηρίου: 7€

Τιμή εισιτηρίου διημέρου: 10€

Μπορείτε να προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας από:

1) το Θέατρο Απόλλων 2281085192

2) και το www.ticketservices.gr


Από το 2007 που άρχισαν να διοργανώνονται τακτικά τζαζ συναυλίες στο θέατρο Απόλλων, είχαμε τη χαρά να απολαύσουμε στη Σύρο σπουδαίους μουσικούς από την εγχώρια, αλλά και τη διεθνή σκηνή. Οι συναυλίες αυτές δημιούργησαν ένα σταθερά αυξανόμενο κοινό για την αυτοσχεδιαζόμενη μουσική και προετοίμασαν το έδαφος για την ιδέα ενός φεστιβάλ. Ένα φεστιβάλ δίνει την ευκαιρία στους μουσικούς που συμμετέχουν να συνευρεθούν μέσα σε μια ατμόσφαιρα που έχει γιορταστικό χαρακτήρα και σε όσους συμβάλλουν στη διοργάνωση να δεθούν με μια δημιουργική συντροφικότητα. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι το κοινό, που δεν παρακολουθεί απλά μια συναυλία και μετά πηγαίνει στο σπίτι του, αλλά παραμένει για αρκετές ώρες στον χώρο του φεστιβάλ και επανέρχεται σε αυτόν την επόμενη μέρα, έρχεται σε επαφή με πολλά και διαφορετικά στιλ και ζει μια ολοκληρωμένη μουσική εμπειρία.

Έτσι λοιπόν το Φεστιβάλ Τζαζ Σύρου, φέρνει στο νησί μας τέσσερα πολύ αξιόλογα γκρουπ, ένα από την Ολλανδία και τρία από την εγχώρια σκηνή. Κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ότι και τα τέσσερα έχουν τη δομή του τζαζ πιάνο τρίο, δηλαδή του τρίο με πιάνο, μπάσο και τύμπανα, ενός από τα κλασικά και πιο δημοφιλή σχήματα αυτής της μουσικής. Επιπλέον, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ προσφέρεται εντελώς δωρεάν σε όλους τους ενδιαφερόμενους μουσικούς να παρακολουθήσουν ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα τον αυτοσχεδιασμό.

Στόχος του φεστιβάλ είναι να καθιερωθεί, να μεγαλώσει και να καταφέρει να γίνει πόλος έλξης για τους μουσικούς και τους φίλους της αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής. Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, οι προοπτικές να τα καταφέρει υπάρχουν, όμως ο παράγοντας που θα καθορίσει τη συνέχειά του θα είναι η επιτυχία σε αυτά τα πρώτα του βήματα.

Δευτέρα 3 Ιουνίου

Andreas Symvoulopoulos Trio / 20:30
Ανδρέας Συμβουλόπουλος, πιάνο
Άγγελος Παπαδάτος, κοντραμπάσο
Γιάννης Ρούσσος, τύμπανα

Το τρίο του σπουδαίου πιανίστα Ανδρέα Συμβουλόπουλου συμπληρώνουν δύο πολύ δραστήριοι και έμπειροι μουσικοί: ο μπασίσταςΆγγελος Παπαδάτος και ο ντράμερ Γιάννης Ρούσσος που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σύρο. Οι τρεις τους θα παρουσιάσουν συνθέσεις του πιανίστα αλλά και διασκευές, βασισμένες πάνω στη δημιουργική προσέγγιση της μουσικής εμπειρίας τους, σε συνδυασμό με το αυτοσχεδιαστικό παιχνίδι των ήχων κινούμενοι στα έγκατα και στις παρυφές της τζαζ ως σύγχρονης ευρύτερα μουσικής γλώσσας.

Ramon Valle Trio / 22:00
Ramon Valle, πιάνο
Omar Rodriguez Calvo, κοντραμπάσο
Jamie Peet, τύμπανα

Ο βιρτουόζος πιανίστας Ramon Valle γεννήθηκε στην Κούβα και εδώ και χρόνια ζει στην Ολλανδία. Έχει συνεργαστεί με σπουδαίους μουσικούς (ανάμεσά τους και ο Roy Hargrove), ενώ ο μεγάλος Chucho Valdés είχε πει για αυτόν ότι “είναι το μεγαλύτερο ταλέντο ανάμεσα στους νέους μας πιανίστες”. Με το τρίο του, όπου τον πλαισιώνουν ο επίσης κουβανός μπασίστας Omar Rodriguez Calvo και ο Ολλανδός ντράμερ Jamie Peet, έχει εμφανιστεί σε πολλά από τα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ τζαζ όπως το NorthSea Jazz Festival και τα φεστιβάλ του Μοντρέ, του Σίδνεϊ και της Μελβούρνης. Η εμφάνισή του θα στηριχτεί στο τελευταίο του άλμπουμ “Playground”, που το εμπνεύστηκε από τη γέννηση του γιου του.


Τρίτη 4 Ιουνίου
Σεμινάριο τζαζ αυτοσχεδιασμού / 13:00

Ο Γιάννης Ρούσσος, διευθυντής του Contemporary Music School (http://cmssyros.blogspot.gr) δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες - ανεξαρτήτως του οργάνου που παίζουν, του επιπέδου στο οποίο βρίσκονται και της εμπειρίας τους - να διευρύνουν τους μουσικούς και εκτελεστικούς τους ορίζοντες και να έλθουν σε επαφή με το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού, εμβαθύνοντας στην έκφραση, τον ρυθμό, τον ήχο, την αρμονία, τη μελωδία και τη δημιουργικότητα.

Music of the Heart Jazz Trio / 20:30
Μανόλης Παπαδάκης, πιάνο
Ηλίας Πανταζής, ηλεκτρικό μπάσο
Βαγγέλης Τσίνας, τύμπανα

Το γκρουπ, με ηγέτη τον πιανίστα Μανόλη Παπαδάκη υπάρχει με τη σημερινή του σύνθεση εδώ και δύο περίπου χρόνια. Στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα έχει εμφανιστεί με επιτυχία σε πολλούς Αθηναϊκούς χώρους και σε αρκετές άλλες ελληνικές πόλεις. Η μουσική του έχει σαν αφετηρία την κλασική τζαζ, την οποία προσεγγίζει με έναν ιδιαίτερο τρόπο χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικούς ήχους και συνεχείς ρυθμικές εναλλαγές και δημιουργώντας έντονη συγκινησιακή φόρτιση.

Momo Trio / 22:00
Γιώργος Δούσης, πιάνο
Παρασκευάς Κίτσος, κοντραμπάσο
Νίκος Κασσαβέτης, τύμπανα

Το Momo Trio είναι ένα από τα καλύτερα νέα γκρουπ της ελληνικής τζαζ σκηνής. Αποτελείται από τον Γιώργο Δούση, τον Παρασκευά Κίτσο και τον Νίκο Κασσαβέτη, τρεις μουσικούς με πολυετή παρουσία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Θα παρουσιάσουν δικές τους συνθέσεις από το πρόσφατο εξαιρετικό άλμπουμ τους “No Vacancy” που κυκλοφόρησε σε βινύλιο.

Διοργάνωση: Οργανισμός Πολιτισμού - Αθλητισμού Σύρου
Με την υποστήριξη της Βασιλικής Ολλανδικής Πρεσβείας
Επιμέλεια Φεστιβάλ: Βαγγέλης Αραγιάννης, Χάρης Βεκρής
Μετάφραση κειμένων στα αγγλικά: Βαγγέλης Κριτσίνης

Xορηγοί:
· Οικείον Rooms & Studios
· Baba Bar
· Ταβέρνα Αμπέλα
· Κατάστημα Όπως παλιά Στη Σέσουλα
· Οινοπνευματοπωλείον Κριτσίνη
Χορηγός Επικοινωνίας: Syrostoday.gr
Χορηγός Μεταφορών: Blue Star Ferries

Ιστοσελίδα: http://Syrosjazzfestival.wordpress.com
Επικοινωνία: syrosjazzfestival@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...