Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Έφυγε από τη ζωή η τραγουδίστρια Τσαβέλα Βάργας

Η διάσημη τραγουδίστρια Τσαβέλα Βάργκας έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 93 ετών, έπειτα από έναν πολυτάραχο βίο, γεμάτο μουσική και αλκοόλ.

«Πέθανε όπως έζησε, δίνοντάς μας ένα δίδαγμα δύναμης και αξιοπρέπειας», δήλωσε η φίλη της, Μαρία Κορτίνα, που την συνόδευε στα μουσικά της βήματα κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής της.

Η «γυναίκα με το κόκκινο πόντσο», που έφθασε στο απόγειό της δόξας της στις δεκαετίες του '60 και '70, με τραγούδια χαρακτηριστικά της παραδοσιακής μουσικής ραντσέρα, όπως το « Λα Γιορόνα», «Πιένσα εν Μι» και το «Ούλτιμο Τράγο», έφυγε λίγο αφότου εκπλήρωσει το όνειρο της ζωής της, να ταξιδέψει στην Ισπανία και να αποτίσει φόρο τιμής στον ποιητή Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα.

Γεννημένη ως Ισάβελ Λισάνο Βάργκας, η Τσαβέλα ήλθε στη ζωή στις 19 Απριλίου 1919 στο Σαν Χοακίν ντε Φλόρες στην Κόστα Ρίκα, καρπός του γάμου του διοικητή της αστυνομίας με μία απλή νοικοκυρά.

«Όταν γεννήθηκα αντί να κλαίω, τραγουδούσα», συνήθιζε να λέει η ίδια .

Σε ηλικία 17 ετών, μετανάστευσε στο Μεξικό, μη αντέχοντας την υπερσυντηρητική κοινωνία της χώρας της. Δεν μπορούσε να ξεδιπλώσει το μουσικό ταλέντο της, αλλά ούτε και να ζήσει ελεύθερα την ομοφυλοφιλία της, δήλωνε η ίδια. «Ζούσα μέσα σε μία κόλαση, σαν ένα παράξενο ζώο».

Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της τραγουδώντας στους δρόμους. Στη Λεωφόρο Ινσουρχέντες, την ανακάλυψε, σε ηλικία 30 ετών, ο «πατριάρχης» της μεξικανικής μουσικής Χοσέ Αλφρέδο Χιμένες, που έγινε και συνθέτης των πρώτων μεγάλων επιτυχιών της. Επόμενος μεγάλος συνθέτης που έγραψε γι' αυτήν ήταν ο Αγκουστίν Λάρα.

Στη δεκαετία του 40, η Βάργκας συνδέθηκε με στενή φιλία με τους διάσημους ζωγράφους Φρίντα Κάλο και Ντιέγκο Ριβέρα. Στα τέλη της επόμενης δεκαετίας η φήμη της ξεπέρασε τα μεξικανικά σύνορα κι έγινε κυρίως γνωστή στο παραθεριστικό κέντρο του Ακαπούλκο, όπου τραγούδησε στους γάμους της Ελίζαμπεθ Τέιλορ, ενώ εκεί γνώρισε και την Άβα Γκάρντνερ.

Μετά από σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε, λόγω του αλκοολισμού της, η Βάργκας επέστρεψε ξανά, στη δεκαετία του '90 με μία μεγάλη παγκόσμια περιοδεία, η οποία την έφερε να ερμηνεύσει τις μεγάλες επιτυχίες της σε ονομαστές αίθουσες συναυλιών, όπως το Ολυμπιά στο Παρίσι, ή το Κάρνεγκι Χολ στη Νέα Υόρκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...