Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Queen: Φέτος είναι... η χρονιά τους

Freddy Mercury Statue in Montreux, Switzerland.Image via WikipediaΟι Queen γιορτάζουν φέτος τέσσερις δεκαετίες ζωής στην παγκόσμια μουσική σκηνή. Επανακυκλοφορούν σε ειδική συσκευασία όλα τα ιστορικά άλμπουμ τους, ενώ μία μεγάλη φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Stormtroopers in Stiletto’s: Queen, The Early Years» στο Λονδίνο αποτυπώνει τα πρώτα τους βήματα. Παράλληλα, μέσα στη χρονιά έχει προγραμματιστεί και η ολοκλήρωση των γυρισμάτων μίας ταινίας που θα είναι αφιερωμένη στη ζωή και την καριέρα τους.

Η τεσσαρακοστή επέτειος από τη δημιουργία τους είναι γεγονός. Από πού να αρχίσω και πού να τελειώσω. Απλώς σας θυμίζω μερικά από τα εκπληκτικά κομμάτια τους που έγραψαν ιστορία: «We will rock you», «Bohemian rhapsody», «We are the champions» και «Crazy little thing called love». Είναι μέρος από την τεράστια ιστορία μιας μπάντας που η δημοτικότητά της είναι απίστευτη. Το σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι μιλάμε για ένα γκρουπ που έχτισε τον μύθο του εδώ και δεκάδες χρόνια.

Σκεφθείτε απλώς ότι πριν από τριάντα έξι ολόκληρα χρόνια ο Freddie και οι Queen φλέρταραν για τα καλά με την κορυφή με το επικό τραγούδι «Bohemian rhapsody». Το κομμάτι αυτό το 2002 ανακηρύχθηκε το πιο αγαπημένο pop single όλων των εποχών για τη Βρετανία. Στο Λονδίνο σημειωτέον συνεχίζεται για 9η χρονιά το σόου «We will rock you» που είναι βασισμένο στη θριαμβευτική πορεία τους προς την κορυφή. Το σόου αυτό το έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα πάνω από δώδεκα εκατομμύρια fans των Queen από ολόκληρο τον κόσμο.
 
Freddie MercuryCover of Freddie MercuryFreddie Mercury performing at New Haven Colise...Image via WikipediaΕΝΑΣ ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΟΣ ΣΤΑΡ
Εχει κάνει σχεδόν τα πάντα με τους Queen. Σε μια συνέντευξή του πριν από πολλά χρόνια μιλώντας για το περιεχόμενο των κομματιών του ο Freddie Mercury μου είχε πει: «Δεν μου αρέσουν τα τραγούδια-μηνύματα. Δείχνω μια προτίμηση σε πιο γενικά θέματα και μου αρέσει να τονίζω την ερώτηση γιατί οι άνθρωποι να έχουν προβλήματα».

Αναφερόμενος στο μυστικό επιτυχίας στη δισκογραφία είχε υποστηρίξει: «Ολες οι κινήσεις στη δισκογραφία πρέπει να χαρακτηρίζονται από κάτι για να πετύχουν. Εγώ δίνω ιδιαίτερη σημασία στο συναίσθημα, ίσως να είμαι περισσότερο ρομαντικός».

Κορυφαία στιγμή της καριέρας του αναμφισβήτητα ήταν η συμμετοχή του στο κονσέρτο «Live Aid» που έγινε το 1985. Στη διάρκειά του ο Mercury τραγούδησε μαζί με τον Paul McCartney, τον Bono και τον George Michael στην ίδια σκηνή.

Η πορεία του διακόπηκε με τον απρόσμενο θάνατό του από AIDS στις 24 Νοεμβρίου 1991 στα σαράντα πέντε του χρόνια. Κι όμως, δεν πήγε ποτέ στο νοσοκομείο. Πέρασε το μεγαλύτερο κομμάτι της ασθένειάς του στο σπίτι του και με μοναδική γενναιότητα ανέβηκε τον δικό του Γολγοθά. Απέφευγε τα αδιάκριτα βλέμματα και επιθυμούσε να κρατάει μακριά από την κατοικία του την ενοχλητική δημοσιότητα.

Φανταστείτε ότι τα φάρμακα έρχονταν καλυμμένα μέσα σε δίσκους και σε κουτιά από άλμπουμ. Λίγο πριν από το τέλος είχε αδυνατίσει πολύ αλλά, όπως εξομολογούνται δικοί του άνθρωποι, πολέμησε την ασθένειά του με μοναδικό ηρωισμό. Μια μέρα πήρε την απόφαση να κόψει όλα τα φάρμακα. Λες και κοίταξε τη μοίρα του κατάματα. Εφυγε σοκάροντας με τον θάνατό του εκατομμύρια ανθρώπων. Αφησε πίσω του ένα πολύτιμο υλικό, που θεωρώ ότι θα παραμείνει για πάντα στην επιφάνεια. Αν θέλετε το πιο απλό παράδειγμα που επιβεβαιώνει αυτό που σας λέω, θυμηθείτε το τι γίνεται στα γήπεδα όλου του κόσμου με τα κομμάτια «We are the champions» και «We will rock you».


TO ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ, Η ΤΑΙΝΙΑ ΚΑΙ Η ΕΚΘΕΣΗ

Το BBC αποτίοντας φόρο τιμής στον αξέχαστο σταρ προβάλλει φέτος μια σειρά από ντοκιμαντέρ σχετικά με την ιστορία του ίδιου αλλά και των Queen. Στο πρόγραμμα είναι και μια ταινία με πρωταγωνιστή τον Sacha Baron Cohen (ευρύτερα γνωστό κι ως Borat), ο οποίος κάνει την υπέρβαση υποδυόμενος τον ρόλο του Freddie Mercury.

Δύο από τα εναπομείναντα μέλη του θρυλικού συγκροτήματος σε συνεργασία με τον Robert De Niro σχεδιάζουν να παρουσιάσουν στις 14 Μαΐου στο Dominion Theatre του Λονδίνου το φουτουριστικό νέο μιούζικαλ που έχει τίτλο «We will rock you», που σύμφωνα με τους συντελεστές του «είναι μια πανάκριβη παραγωγή με ειδικά εφέ, που θα μοιάζει με φαντασίωση και θα περιγράφει έναν κόσμο που έχει αλλάξει εντελώς και έχει επηρεαστεί από την παγκοσμιοποίηση». Το «We will rock you» στη συνέχεια προγραμματίζεται να παρουσιαστεί στη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία, τη Σκανδιναβία, την Ιταλία και την Ιαπωνία.

Η έκθεση περιγράφει με ντοκουμέντα και ακυκλοφόρητο υλικό την πορεία της ομάδας στη διάρκεια των πρώτων χρόνων της, που συνδυάστηκε με την κυκλοφορία των πέντε πρώτων άλμπουμ τους, μέσω των οποίων και καθιερώθηκαν παντού ως superstars. «Stormtroopers in Stilettos 40 years Queen» είναι ο πλήρης τίτλος της.

Εγκαινιάστηκε στο Ανατολικό Λονδίνο και μέσα στις τρεις πρώτες εβδομάδες πάνω από 20.000 άνθρωποι την επισκέφτηκαν. Ξεκινά από το 1971 και περιγράφει την τεράστια επιτυχία τους, που τους οδήγησε σε ένα θεαματικό free live σόου το 1976 στο Hyde Park με 200.000 θεατές. Προβάλλονται τρισδιάστατα βιντεοκλίπ, ακούγονται όλες οι επιτυχίες του συγκροτήματος και φιλοξενούνται αρκετά άγνωστα σχέδια και πίνακες που έχουν την υπογραφή του μεγάλου σταρ. Σημειώστε ότι σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα η έκθεση αναμένεται μέσα στη χρονιά να ταξιδέψει σε πολλές μεγάλες πρωτεύουσες.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΥΚΑΣ/ESPRESSO
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...