Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Αντίο στον κύριο «What a wonderful world»

Τζορτζ Ντέιβιντ  Γουάις
Δύο από τις πιο αγαπηµένες σοφτ µελωδίες για τον κόσµο µας και τον έρωτα, τα τραγούδια «What a wonderful world»  που σηµάδεψε µε την ερµηνεία του ο Λούις «Σάτσµο» Αρµστρονγκ  και «Cant help falling in love» αφήνει κληρονοµιά στην παγκόσµια µουσική φιλολογία ο αµερικανός τραγουδοποιός Τζορτζ Ντέιβιντ Γουάις, που πέθανε στα 89 του, «από φυσικά αίτια», όπως ανακοινώθηκε, στο σπίτι του στο Νιου Τζέρσεϊ.

Ο Ελβις Πρίσλεϊ, ο Φρανκ «Βlue Εyes» Σινάτρα και ο Πέρι Κόµο ήταν οι πρώτοι και κυρίως ερµηνευτές των τραγουδιών του, πολλά από τα οποία έγιναν µεγάλες επιτυχίες. Ο Γουάις έπαιζε µε εντυπωσιακή ευκολία και δεξιοτεχνία πιάνο, βιολί, σαξόφωνο και κλαρινέτο, αλλά είχε να αντιµετωπίσει από την αρχή τη µητέρα του που επέµενε να τον κάνει δικηγόρο. Στη διάρκεια του Β Παγκοσµίου Πολέµου διηύθυνε µία από τις γνωστές στρατιωτικές µπάντες της εποχής.

Ο καλλιτέχνης, που συνεισέφερε και σε µιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ, βρήκε όµως τη µεγάλη κλίση του στο τραγούδι. Γράφοντας από την αρχή επιτυχίες όπως το «Τhe lion sleeps tonight» και το «Οh! What it seemed to be» του Φρανκ Σινάτρα. Το 1984 έγινε δεκτός στο Ηall of Fame των τραγουδοποιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...