Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Αφιέρωμα στο Δημήτρη Μητρόπουλο

Dimitri MitropoulosImage via WikipediaΜε αφορμή την συμπλήρωση 50 χρόνων από το θάνατο του Δημήτρη Μητρόπουλου η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση, το Hellenic American Inc. και την Ένωση Αποφοίτων Αμερικανικών Πανεπιστημίων διοργανώνουν την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011 στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι) αφιέρωμα στον μεγάλο έλληνα μαέστρο και συνθέτη.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

  • Διάλεξη στις 7:00 μμ Ο Δρ. Απόστολος Κώστιος θα μιλήσει για την προσωπικότητα του Δημήτρη Μητρόπουλου αλλά και για το καλλιτεχνικό του έργο.
  • Συναυλία στις 8:30 μμ με μουσικά έργα του Δημήτρη Μητρόπουλου βασισμένα σε ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη. Παίρνουν μέρος: Τάσος Αποστόλου, (μπάσο – βαρύτονος), Στέλλα Τσάνη, (βιολί) και Βίκυ Στυλιανού (πιάνο).
  •  Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, Κολωνάκι
O Δημήτρης  Μητρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1896. Το 1910 άρχισε σπουδές πιάνου και σύνθεσης στο Ωδείο Αθηνών. Το 1913 εμφανίστηκε με τον δάσκαλό του σε συναυλία, με τη διπλή ιδιότητα  συνθέτη και πιανίστα, και το 1915 βρέθηκε για πρώτη φορά στο πόντιουμ της ορχήστρας. Το 1919 παίρνει δίπλωμα πιάνου με Xρυσό Mετάλλιο και συνεχίζει τις σπουδές του με υποτροφία στις Βρυξέλες. Το 1921 εγκαθίσταται στο Βερολίνο, ασχολείται με το εκκλησιαστικό όργανο και γνωρίζεται με τον Φ. Μπουζόνι.
Το 1924 αναλαμβάνει θέση βοηθού μαέστρου στην ορχήστρα του Eλληνικού Ωδείου, μέχρι το 1925.  1936  διευθύνει τη Συμφωνική Oρχήστρα της Bοστόνης με τη διπλή ιδιότητα σολίστ – μαέστρου, στο 3ο Κοντσέρτο του S. Prokofief. Σύντομα  αναλαμβάνει τη θέση του πρώτου αρχιμουσικού της Συμφωνικής Oρχήστρας της Mιννεάπολης και εγκαθίσταται στην Αμερική.
Το 1944 διορίζεται καλλιτεχνικός διευθυντής και πρώτος αρχιμουσικός της Oρχήστρας της Φιλαδέλφειας και το 1949 αναλαμβάνει μόνιμος συν-διευθυντής στη Φιλαρμονική Oρχήστρα της Nέας Yόρκης μαζί με τον Λέοπολντ Στοκόφσκι. Το 1951 αναλαμβάνει και καθήκοντα καλλιτεχνικού διευθυντή της ίδιας ορχήστρας μέχρι το 1957, όταν τη θέση του παίρνει ο Λέοναρντ Mπέρνσταϊν.
Το 1958 επισκέπτεται την Aθήνα με τη Φιλαρμονική της Bιέννης. Την περίοδο αυτή  διευθύνει τις μεγαλύτερες ορχήστρες της Eυρώπης, (Φεστιβάλ του Zάλτσμπουργκ, της Φλωρεντίας, της Φιλαρμονική του Bερολίνου, τη Συμφωνική Oρχήστρα της Bαυαρικής Pαδιοφωνίας κ.ά.). Το 1959 παθαίνει δεύτερο καρδιακό επεισόδιο, και οι γιατροί τού συστήνουν να εγκαταλείψει τη διεύθυνση ορχήστρας. Ο Μητρόπουλος όμως συνεχίζει απτόητος. Στις 2 Nοεμβρίου του 1960 παθαίνει την τελευταία και μοιραία καρδιακή προσβολή στο πόντιουμ της Σκάλας του Mιλάνου στη διάρκεια πρόβας της 3ης Συμφωνίας του G. Mahler.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...