Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

BINTEO - Πέθανε ο θρύλος της τζαζ, Dave Brubeck


Dave Brubeck
Dave Brubeck (Photo credit: Pedro Netto)
Ο Dave Brubeck, ένας από τους σημαντικότερους μουσικούς του 20ου αιώνα, πρωτοπόρος και αναμορφωτής της τζαζ, πέθανε την Τετάρτη στις Ηνωμένες Πολιτείες, μία μόλις ημέρα προτού γιορτάσει τα 92α γενέθλιά του.

Ο Brubeck θεωρείται από εκείνους τους συνθέτες που ανανέωσαν και άλλαξαν ριζικά τον ήχο της τζαζ. Σταθμός στην καριέρα του είναι σαφώς το αριστουργηματικό άλμπουμ "Time out" που κυκλοφόρησε το 1959.

O δεξιοτέχνης πιανίστας γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1920 στην Καλιφόρνια. Μεσουράνησε τη δεκαετία του '50 με το διάσημο κουαρτέτο του, το οποίο έγινε παγκοσμίως γνωστό με το "Take Five", μια σύνθεση του φίλου και συνεργάτη σαξοφωνίστα Paul Desmond, γραμμένη σε μέτρο 5/4.

O Βrubeck πειραματιζόταν άλλωστε συχνά με πρωτόγνωρα για τη τζαζ της εποχής του, μουσικά μέτρα. Η έτερη μεγάλη επιτυχία του "Blue Rondo ala Turk" είναι γραμμένη σε 9/8.

Το 1954 έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό Time, μόλις ο δεύτερος μουσικός της τζαζ που κατάφερε κάτι τέτοιο μετά τον Louis Armstrong, καταδεικνύοντας έτσι τη δημοτικότητα της τζαζ εκείνη την εποχή στις Η.Π.Α.

Το Dave Brubeck Quartet ήταν η πιο γνωστή μπάντα του, έχοντας πάντα στο πλευρό του τον σαξοφωνίστα Paul Desmond.

Ο ίδιος κέρδισε πολλά βραβεία στην καριέρα του, μεταξύ των οποίων τα Grammy Lifetime Achievement Award, BBC Jazz Lifetime Achievement Award, Kennedy Center Honor, National Medal of the Arts, κ.α.
brubeck από CDemo83
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...