Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

«Έφυγε» ο συνθέτης Μιχάλης Αδάμης

Φτωχότερη είναι η ελληνική μουσική σκηνή με την απώλεια του Μιχάλη Αδάμη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την Τρίτη σε ηλικία 84 ετών.

Ήταν ένας από τους σημαντικότερους θεμελιωτές της σύγχρονης ελληνικής μουσικής σκηνής, πρωτοπόρος στην ηλεκτρονική μουσική και ιδρυτής του πρώτου ηλεκτρονικού μουσικού εργαστηρίου στη χώρα μας το 1965.

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1929, ολοκλήρωσε στην Αθήνα τις σπουδές του στην ευρωπαϊκή (σύνθεση με τον Γ. A. Παπαϊωάννου) και τη βυζαντινή Μουσική, καθώς και στη θεολογία. Στο Πανεπιστήμιο Μπραντάις της Βοστόνης ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στη σύνθεση, την ηλεκτρονική μουσική και τη βυζαντινή μουσικο-παλαιογραφία.

Υπήρξε πρωτεργάτης στην προβολή και προώθηση της βυζαντινής Μουσικής, ενώ από την ενασχόλησή του με τα βυζαντινά χειρόγραφα, ιδιαίτερη σημασία έχουν η μεταγραφή και ανασύσταση της Ακολουθίας των Τριών Παίδων εν Kαμίνω και η ανακάλυψη και μεταγραφή τού δίφωνου "Aινείτε" του Mανουήλ Γαζή, του αρχαιότερου δείγματος "πολυφωνικής" γραφής στη μεσο-βυζαντινή περίοδο.


Από το 1975 ως το 1985 διετέλεσε πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Σύγχρονης Mουσικής - EΣΣYM, ενώ από το 1988 υπήρξε πρόεδρος της Eλληνικής Bυζαντινής Xορωδίας. Από το 1981 ως το 1984 ήταν πρόεδρος της Oμάδας Eργασίας του Yπουργείου Πολιτισμού για τη Xορωδιακή Aνάπτυξη.

Μεταξύ 1990 και 1994 υπήρξε μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου, του οποίου επιμελήθηκε προσωπικά τη διαμόρφωση του Προγράμματος Σπουδών και τις διαδικασίες λειτουργίας του Tμήματος Mουσικών Σπουδών. Επίτιμος διδάκτωρ του Ιονίου Πανεπιστημίου από το 1999, αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ και του Πανεπιστημίου Aθηνών το 2004.
Έγραψε περισσότερα από 300 έργα για ορχήστρα, μικρά οργανικά σύνολα, όργανα σόλο, φωνή, χορωδία, πολλαπλά μέσα, έργα καθαρά ηλεκτρονικής μουσικής ή σε συνδυασμό με όργανα ή φωνές, μουσική για την Εκκλησία, το θέατρο και την τηλεόραση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...